Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Primeres informacions a Palafrugell sobre l’inici de la 1a Guerra Mundial

Sandra Bisbe

En el 8è programa de Trossets Compartits amb Sandra Bisbe hem posat la mirada en la 1a Guerra Mundial. En concret, com va arribar, a través de la premsa local, l’esclat de la Gran Guerra. A més, també hem pogut veure les primeres conseqüències que va tenir a Palafrugell. Així doncs, el programa d’aquest dimecres gira al voltant de les primeres informacions a Palafrugell sobre l’inici de la 1a Guerra Mundial.

Hem començat  explicant que el Setmanari Baix Empordà del 2 d’agost de 1914 es parlarà de que l’esclat pot ser imminent. Això ho posaven en primera pàgina. En canvi, a la tercera hi ha una noticia d’última hora en la que s’explica que el conflicte ja ha començat.

 

Així doncs, no serà fins la publicació del 9 d’agost, en el que es donaran a conèixer les primeres consequències de la Guerra.  En aquest sentit, la Sandra ha destacat que un fet sorprenent és com de ràpid Palafrugell es va preparar pel conflicte. És a dir, que es van prendre tot un seguit de mesures amb molta rapidesa.

 

I més enllà de la intranquil·litat, del preu dels queviures o de la crida de súbdits estrangers a files que s’explicava al Setmanari Baix Empordà, també es posava la mirada en la limitació de treball. Així, en gairebé totes les fabriques de més importancia finalitzaven la setmana el dijous. Es diu que “per la setmana entrant els fabricants han senyalat als obrers la setmana de tres jornals”. En aquest sentit, la Sandra ha explicat que els jornals durant la guerra van baixar tant en dies com en pessetes. Segons un estudi que va realitzar de la Fàbrica de Can Genís, els sous van anar variant de 3,25 – 2,25 ptes pels homes i de 2,25 – 1,25 ptes. per les dones.

Homes i dones a la fàbrica Genís durant la 1ª Guerra Mundial

La Cuina Econòmica Municipal de Palafrugell

Una de les mesures més importants que es van haver de prendre, va ser la creació d’una Cuina Econòmica Municipal. Al Ple de l’Ajuntament del 26/08/1914 apareix el primer comentari sobre el tema. D’altra banda, el 10 de setembre es farà arribar una circular a les families benestants del poble per a que col·laborin econòmicament en la preuada cuina. Un cop aconseguit el capital, ja només calia posar la cuina en funcionament i així es fa saber en una publicació l’11 d’octubre de 1914. Segons la publicació del Museu del Suro de Palafrugell, l’Estoig, la cuina econòmica s’inaugurà el 6 d’octubre de 1914, i s’instal.là a la casa núm. 2, 4 i 6 del carrer Sant Martí.

 

Donaven racions gratuïtes per dinar i per sopar als pobres i treballadors sense feina, i la resta podia comprar bons econòmics a l’estanc. També van arribar a vendre racions de llet en pot, de vaca i cabra.

D’octubre a desembre de 1914 es van donar 22.624 racions per dinar, de les quals 7.215 eren gratuïtes. D’altra banda, per sopar es varen donar 9.387 de les quals 6.488 eren gratuïtes. Si ens fixem només amb les families més necessitades, les que havien perdut la feina i pertant necessitaven el bo gratuït, i ho mirem per mesos, a l’octubre per dinar es van donar 30 racions diàries gratuïtes, 87 al novembre i 117 al desembre.

Així doncs, a través de les publicacions de l’època en el 8è programa hem pogut conèixer les primeres informacions a Palafrugell sobre l’inici de la 1a Guerra Mundial i també les conseqüències que va deixar. Podeu recuperar imatges i altres informacions al blog de la Sandra Bisbe. A més, també podeu tornar a escoltar tot el programa al següent arxiu.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info