Com prevenir l’assetjament escolar: xerrada a Palafrugell amb Sònia Méndez
Escrit per Ràdio Palafrugell el 4 de Febrer de 2025
- L’advocada i criminòloga Sònia Méndez impartirà una xerrada el dimecres 5 de febrer a Palafrugell sobre la prevenció de l’assetjament escolar
- L’acte, organitzat dins del cicle Escola de Família 2025, oferirà eines per detectar senyals d’alerta i fomentar una millor comunicació entre famílies i infants
L’assetjament escolar és una realitat present a moltes escoles i instituts, però detectar-lo a temps i prevenir-lo és clau per evitar conseqüències greus. Amb aquest objectiu, l’advocada, criminòloga i mediadora familiar Sònia Méndez oferirà el aquest dimecres 5 de febrer una xerrada a l’Escola Barceló i Matas de Palafrugell. L’activitat forma part del cicle Escola de Família 2025 i està dirigida tant a famílies com a docents.
Méndez, experta en intel·ligència emocional i gestió de conflictes, remarca que “el de l’assetjament escolar és un dels temes més complexos perquè intervenen moltes persones i moltes variables”. Segons l’especialista, el problema no depèn només de l’escola, sinó que influeixen factors com l’entorn social, el suport de les famílies i l’actitud de l’equip docent. Ho explica a Ràdio Palafrugell.
La xerrada oferirà eines pràctiques per ajudar famílies i educadors a identificar possibles casos abans que sigui massa tard. “Donarem eines d’observació per saber quines senyals ens poden alarmar”, explica Méndez.
També es treballaran estratègies per millorar la comunicació familiar i generar un ambient de confiança on els infants es sentin còmodes per expressar les seves preocupacions.
Un altre dels punts clau és entendre que l’assetjament escolar va més enllà de l’agressió física.
Pel que fa a les xarxes socials, Méndez explica que en aquesta xerrada no es tractarà específicament el ciberassetjament, però reconeix que actualment “la vida és híbrida” i que “les relacions socials ja no es poden separar de l’entorn digital”.
L’experta celebra que cada vegada hi hagi més consciència sobre aquest problema i que les institucions estiguin creant nous mecanismes de denúncia, com un canal de WhatsApp anònim per alertar de casos d’assetjament.
Finalment, Méndez anima tothom a assistir a la xerrada per reflexionar i adquirir eines útils per prevenir aquesta problemàtica.