Catalunya celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible
Escrit per Rafel Corbí el 22 de Juny de 2023
- Sota el lema “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!”, la campanya vol impulsar fórmules que permeten a les persones gestionar i posar en comú l’energia autoproduïda, com les comunitats energètiques
- Se celebraran més de 130 activitats arreu del territori, que combinaran el format presencial amb la virtualitat
- L’apoderament de la ciutadania, la participació i la conscienciació són un dels eixos del nou model energètic que promou la Generalitat
Catalunya celebra, entre els dies 20 i 22 de juny, la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, amb la finalitat de fer una crida a la ciutadania perquè canviï la seva relació amb l’energia i avançar així en la transformació del model energètic. La campanya se centra enguany en les diferents fórmules per compartir l’energia autoproduïda, com ara les comunitats energètiques, i sota el lema “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!” aixoplugarà més de 130 activitats fins a finals del mes de juliol. Així ens ho explica el nostre especialista en temes de Medi Ambient, en Marc Heras.
Heras també explica que permet no haver de dependre de les grans empreses elèctriques.
El fet de compartir l’energia autoproduïda apodera les persones dins del nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que Catalunya està construint, ja que els dona la capacitat per decidir com gestionen la seva energia i els fa menys dependents del mercat energètic. L’apoderament de la ciutadania, la participació i la conscienciació són, juntament amb l’estalvi i l’eficiència energètica i les energies renovables, un dels trets distintius del model energètic cap al qual avança Catalunya i que aspira a assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.
Les comunitats energètiques són una forma d’organitzar-se entre la ciutadania, les pimes i/o les administracions locals per decidir com produir, gestionar i utilitzar l’energia amb l’objectiu de beneficiar-se col·lectivament, tant des d’un punt de vista ambiental, econòmic com social.
Augmentar la conscienciació en matèria de transició energètica
La Setmana de l’Energia d’enguany potenciarà l’activitat ‘Portes obertes a l’energia sostenible’, que es realitzarà per segona vegada i en la qual les administracions i també algunes empreses obriran a la ciutadania edificis i equipaments que disposen d’instal·lacions de producció d’energia renovable o d’eficiència energètica.
Totes les activitats de la Setmana es poden trobar a la pàgina web de l’ICAEN (http://icaen.gencat.cat/setmanaenergia). La Setmana Europea de l’Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea per promoure l’eficiència energètica i les energies renovables.