Darrer cap de setmana de la Carbonera de Forallac
Escrit per Ràdio Palafrugell el 27 d'Octubre de 2022
El primer dissabte d’octubre, amb l’empilada de la llenya, va arrencar la 27ena edició de la Carbonera de Forallac. Aquest proper cap de setmana en serà el darrer, en un any en que la Festa de la Carbonera ha estat bastant llarga. Aquesta festa tradicional ha tornat després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia. Així ens ho comentava al matinal de Ràdio Palafrugell el regidor de promoció econòmica de l’ajuntament de Forallac, Carles Frigola.
Ha recuperat, doncs, el seu format habitual, amb la cuita de carbó com a epicentre d’una festa molt esperada cada any, especialment aquest, al voltant de la qual es genera una intensíssima activitat social i cultural. Com és habitual, l’encesa es va fer el dia 12 d’octubre i la cuita s’allargarà fins aquest dissabte dia 29.
Prèviament, el dissabte 8 d’octubre, la setmana següent de l’empilada, es va fer el procés d’embalumar, que consisteix a recobrir l’estructura amb un mantell de bruc i fang de terra de 10 a 20 cm de gruix, i deixar-la a punt per ser encesa.
Durant el procés de cuita, el paratge de Lluís Pla i Pascual, de Sant Climent de Peralta, s’ha tornat a omplir de colles i visitants. Així mateix, al llarg d’aquests dies s’han organitzat diverses activitats complementàries com xerrades i projeccions del documental Homes de fum. 20 anys de l’intercanvi amb els carboners suecs (2001-2021).
Les visites comentades a la carbonera i a la rajoleria es fan de dilluns a divendres, a les 16 h, i els dissabtes i diumenges, a les 12 h i a les 17 h. Van a càrrec d’Antoni Martí, realitzador, divulgador i col·laborador de la Carbonera. No cal inscripció prèvia i són gratuïtes.
L’Associació Cultural El Cau dels Pins, de Sant Climent de Peralta, ofereix sopars en dies concrets. Informació a la mateixa Carbonera o al Facebook @elcau.delspins