Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Baix Empordà, en alerta per l’elevat perill d’incendi forestal

Escrit per el 14 de Juliol de 2022

  • De moment està previst que duri 10 dies i de cara al cap de setmana es podria generalitzar a tot Catalunya, incloent-hi les comarques més pirinenques.
  • Aquest és el comunicat emès pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d’incendi que s’allarga de moment 10 dies i que destaca per la seva duresa, intensitat i llargada. L’episodi comença avui mateix i no es pot precisar encara la seva finalització. Afectarà inicialment i de manera més severa les comarques de l’Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Noguera, Segarra, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

De cara al cap de setmana, la situació de perill s’entendrà probablement a tot Catalunya en diferents graus i per això es demana màxima prudència en les activitats que es facin a l’aire lliure i en entorns en contacte amb la massa forestal. Aquest episodi es dona per la presència i persistència d’un potent anticicló que comportarà temperatures molt superiors a les habituals, des de la costa fins a les cotes més elevades del país, així com humitats relatives molt baixes especialment a l’interior, també des de les planes i fondalades fins als cims més elevats.

En paral·lel, entrarà una mica de vent del nord la matinada i el matí de divendres i dissabte a l’est de l’Alt Empordà. Tot plegat implicarà un increment del perill amb la presència del nivell molt alt, i localment extrem, en els indrets de l’interior, prelitoral i litoral amb més dèficit hídric. La predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya indica la presència de l’anticicló sobre la vertical de la península Ibèrica una setmana més, com a mínim.

En aquest context, la temperatura anirà pujant contínuament ja des d’avui, però farà tres salts destacats: un avui mateix i que afectarà el quadrant nord-oest, un altre serà el divendres amb el qual l’avís de calor abraçarà gairebé tot el territori (en pot quedar al marge alguna comarca litoral), i finalment entre diumenge i dilluns la calor i la humitat relativa molt baixa s’intensificaran encara més, especialment a l’interior, Pirineu i Prepirineu. A banda, avui és l’únic dia que esperem precipitació, en forma de ruixats al Pirineu i Prepirineu, sobretot oriental, alguns dels quals acompanyats de tempesta.

Pel que fa al vent, les tardes d’avui i demà la marinada entrarà amb força des del litoral cap al prelitoral, depressió Central i Prepirineu, amb cops que poden arribar als 40-50 km/h. Posteriorment, el règim de vent serà de caràcter tèrmic, però amb velocitats molt inferiors; fins i tot, de cara al divendres hi haurà moltes estones de vent fluix i de direcció variable, que permetran que la temperatura s’enfili molt ràpidament ja durant el matí.

Previsió de perill d’incendis a Catalunya del 12 al 21 de juliol

El d’aquesta setmana és el cinquè informe de perill que emet el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals des de la primavera, lligats principalment a onades de calor que arriben amb temperatures molt altes i humitats relatives molt baixes, focalitzats principalment a l’interior del país. El primer es va produir ja el mes de maig en un escenari d’excepcionalitat, ja que és època poc habitual a causa del millor estat de la vegetació. Els dos següents van ser el mes de juny, un dels quals va coincidir amb l’onada d’incendis simultanis de mitjans de juny. L’informe emès més recentment va ser la setmana passada i, a diferència dels anteriors, va ser per a l’Empordà i va comportar l’activació del Pla alfa nivell 3 dijous i divendres en una vintena de municipis i el tancament dels accessos al Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural de l’Albera i el Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes. En l’episodi de la setmana passada s’ajuntaven una vegetació ja en una situació pròpia d’estiu que arrossegava sequera i una tramuntana càlida i seca. El mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals fa el diagnòstic de les situacions adverses que ens afecten i així s’activen el màxim de recursos els dies crítics. A partir de les dades amb què s’elabora diàriament el mapa de perill, es procedeix a l’activació del Pla alfa, que és el procediment que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions davant les situacions de risc d’incendi que es produeixin. 

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es continuen fent una sèrie de recomanacions, pactades conjuntament amb el sector a mitjans del mes de juny, en aquelles zones de secà més directament afectades per l’episodi de perill d’incendi, per tal de minimitzar els riscos i fer més segura la sega. A més, es manté actiu encara el dispositiu especial de suport a aquesta activitat.Les recomanacions són totalment voluntàries i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol posar en valor el paper de la pagesia davant de situacions d’elevat risc d’incendis, tant per l’important esforç realitzat els darrers anys amb l’adopció de mesures preventives, com en la seva conscienciació per minimitzar el risc quan les situacions climatològiques són adverses.

La campanya de la sega per reduir el nombre d’incendis agrícoles i forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys encara està activa en aquelles zones on s’està recol·lectant el cereal. L’operatiu de vigilància està format pel Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i representants d’agrupacions de defensa forestal.

Durant aquest episodi de perill de llarga durada, la campanya es mantindrà amatent i els efectius es desplegaran de manera estratègica pel territori per realitzar itineraris diaris a les zones de treball que encara no estiguin segades amb la intenció de cobrir el màxim de territori i poder donar una resposta ràpida davant de qualsevol incidència relacionada amb els treballs de sega.

A més, hem volgut recuperar un fragment de l’entrevista que li vàrem fer a Quim Gubau, gerent del consorci de Les Gavarres, qui ens va voler donar algunes recomanacions per la prevenció d’incendis.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).