La gestió emocional en temps de pandèmia
Escrit per Ràdio Palafrugell el 9 de Febrer de 2021
- Conversem amb l’advocada, criminòloga, mediadora familiar i comunitària gironina Sònia Méndez, també especialista en intel.ligència emocional i PNL, i també en educació emocional i gestió de conflictes.
Un reportatge de Rafel Corbí
Ens ha tocat viure temps difícils, i tots i totes en podem tenir proves en el nostre dia i dia. Però, quines en seran les seqüeles de les quals en patirem les conseqüències? Amb la Sònia n’hem donat les claus per saber portar millor el més dur de la pandèmia que, molt possiblement, a nivell emocional encara està per arribar.
Les conseqüències aniran sortint, i de vegades no en serem conscients fins al cap d’un temps. L’apatia, la tristesa, o fins i tot migranyes o dolors musculars podran ser part d’aquesta fatiga pandèmica. Segons l’OMS, ja la pateix un 60% de la població.
La Sònia es refereix al cansament del dia a dia que estem portant tots plegats, un any després del començament de la pandèmia. També creu que tots estem passant per un procés d’adaptació submergint-nos dins una nova rutina.
Tanmateix, la Sònia creu que la nostra societat es recuperarà re-adaptant-se a la normalitat amb la mateixa facilitat que ho hem fet a la situació actual. Tot i això, com estem parlant, hi haurà conseqüències emocionals.
Hem perdut a la confiança amb els nostres iguals? Costarà recuperar-la? Com en sortirem d’aquest canvi que ens ha provocat la pandèmia, el confinament, el toc de queda?
L’adaptació no serà la mateixa per als segments d’edat que l’estan vivint. La Sònia Méndez ens parla d’aquestes diferències entre mainada, adolescents, adults o gent gran.
Què podem fer per gestionar-ho?
Fins ara hem parlat del què i el com, però com a gestora emocional volem que la Sònia ens expliqui que hi podem fer per gestionar-ho, d’una manera el més fàcil possible. Com sortir-nos-en d’aquest atzucac en el qual hi estem ficats fins les orelles. Ens dona quatre consells bàsics per a superar aquesta fatiga pandèmica.
Parlem de tota la societat, però molt possiblement aquells i aquelles que es dediquen a intentar, de vegades amb la seva pròpia experiència, ajudar els demés, ho pateixen en una doble circumstància. Per això, entre d’altres coses, la Sònia Méndez ens parla del concepte de “preservatiu emocional”, per a eliminar la sensibilitat que els fa absorbir el patiment dels altres.
Acabem amb aquest reportatge sobre la gestió emocional de la pandèmia del Covid-19 amb un darrer missatge de la Sònia. Li donem les gràcies per haver participat a la nostra graella i posar el seu granet de sorra per a millorar la nostra vida.