Les infermeres catalanes ja prescriuen els seus plans de medicació mitjançant recepta electrònica
Escrit per Ràdio Palafrugell el 7 de Febrer de 2021
- Es tracta de la resposta a una demanda històrica del Consell de Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), que aplega les quatre corporacions infermeres del país.
- Altrament també comportarà a una disminució de la duplicitat de les visites i un augment de la qualitat i eficència del servei.
Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.
Les infermeres ja poden començar a emetre els plans de medicació que indiquen en la seva pràctica diària dins el sistema de recepta electrònica, amb signatura pròpia. Aquesta setmana n’hem parlat als matinals de Ràdio Palafrugell amb l’Àngels Larrabeiti, infermera de l’ABS de Palafrugell (del SSIBE), per conèixer de primera mà la “reclamació històrica” de la professió.
Una demanda històrica
En primer lloc, l’Àngels explica a l’audiència els resultats de la reclamació iniciada l’any 2019 i el nom definitiu atorgat en la seva resolució.
Fins al moment, la figura de l’infermer/a no podia preinscriure els medicaments en els seus plans de tractament. A partir de la reclamació, es facilitarà i dinamitzarà el procés de treball de les professionals d’infermeria a diferents nivells. A continuació l’Àngels ens presenta les millores pel que fa al nou protocol respecte de l’anterior.
A més del reconeixement professional que representa aquesta fita, és important remarcar que suposarà normalitzar una situació que forma part de les activitats d’infermeria, i millorarà l’atenció a la ciutadania, mitjançant la desburocratització del sistema de salut i la disminució de la duplicitat de visites.
“Tindrem visibilitat de les nostres indicacions, evitarem duplicats de visites i esperes innecessàries. Això és sinònim d’un sistema de qualitat i contribuïm a un sistema més eficient.”
Àngels Larrabeiti
D’altra banda, el procés requereix l’obtenció d’un certificat de signatura digital per tal que les infermeres puguin signar l’ordre de dispensació en el format de recepta electrònica. El procés per obtenir-lo “és llarg i complex” i s’anirà desplegant arreu del país de manera progressiva.
Prescripció de la recepta electrònica
Per poder prescriure, cal que les infermeres tinguin l’acreditació corresponent. El requisit per tenir-la és demostrar més d’un any d’exercici professional. Si fa menys d’un any que exerceixen, poden fer una formació específica. Les infermeres que certifiquin que compleixen algun d’aquests requisits, poden sol·licitar el document d’acreditació, emès pel Departament de Salut.
La sol·licitud s’ha de fer de manera individual al Canal empresa o bé al portal de Tràmits de la Generalitat. En aquests moments, de les aproximadament 52.000 infermeres en actiu que hi ha a Catalunya, n’estan acreditades 25.709.
Un altre punt important és que el desplegament s’ha iniciat per l’atenció primària. Donat que les infermeres que treballen en aquest àmbit són les que més prescripcions autònomes han fet i utilitzen des de fa temps els mòduls de prescripció de l’estació clínica de treball.
El 12 de gener va començar una fase de proves, que està previst que s’allargui durant el mes de febrer. Hi participen 114 infermeres de 38 equips. Posteriorment, el procés de certificació s’anirà desplegant arreu del territori.
En el cas del SSIBE, són tres infermeres de l’Àrea Bàsica de Palamós, la Bisbal i Palafrugell les que estan adherides a la prova pilot.
Un cop acabat el procés d’acreditació, els col·legis professionals d’infermeres i infermers els hi emeten el certificat digital. Aquest procés s’ha començat pels centres en fase de prova.
Finalment, l’Àngels ens detalla que, en la prova, existeixen dues fases diferencials pel que fa a productes de preinscripció per part de les infermeres.
Adjuntem l’entrevista sencera amb l’Àngels Larrabeiti del SSIBE: