Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Una tortuga babaua va intentar pondre ous a Platja d’Aro

Escrit per el 16 de Juliol de 2021

  • La tortuga babaua va acabar marxant per la quantitat de curiosos que es van acostar a fer-li fotografies.
  • Conversem amb l’Elena Abella, investigadora de la Universitat de Vic i experta en tortugues babaues.
  • Davant qualsevol rastre o presència de tortuga marina, cal trucar al 112.

El matí de l’11 de juliol, el diumenge passat, vam llevar-nos amb la notícia que una tortuga babaua va intentar pondre ous a Platja d’Aro. Davant d’aquest fet, contactem amb Elena Abella, investigadora de la Universitat de Vic i experta en tortugues marines.

En primer terme, Elena Abella presenta la seva trajectòria professional. Així, descobrim que es troba estretament relacionada amb l’estudi, la investigació i la conservació de les tortugues babaues (Caretta Caretta). A banda també s’ha especialitzat en la investigació dels procesos de nidificació i incubació dels nius de l’espècie.

Tortuga babaua (Caretta Caretta). FONT: Tortugas Tenerife

El divendres 9 de juliol a quarts de dotze de la nit, una tortuga babaua va aparèixer a Platja d’Aro per pondre els seu ous a la sorra. Finalment, però, va acabar marxant per la quantitat de curiosos que es van acostar a fer-li fotografies. A continuació, Abella dona una sèrie de recomanacions de com actuar si hi ha una situació similar.

En aquest sentit, Isabel Abella fa una crida a la societat ja que les actituds humanes afecten a les espècies animals. Sigui per simple curiositat o per falta d’educació ambiental.

L’augment de la temperatura del mar ha estat la principal causa de l’arribada de la tortuga babaua al territori

D’altra banda, Abella recorda aquesta és la primera vegada que una tortuga babaua intentant pondre ous més enllà del Maresme. Tot seguit, exposa el perquè ha passat això i enumera el seguit de condicions que han fet possible aquest primer albirament al nostre territori.

Preguntada per si ho tornarà a intentar la tortuga babaua, Abella avança que sí que és possible. No obstant això, apunta que la població humana de la zona li ha de permetre pondre amb llibertat. Seguint en aquesta línia, Abella comparteix quin és el cicle reproductiu de l’espècie.

¿Com hem d’actuar?

Per concloure, recordem amb l’Elena el seguit de pautes que cal seguir per tal que, si la tortuga babaua torna, pugui pondre els seus ous sense molèsties. A continuació, Abella avança que davant qualsevol troballa relacionada amb l’espècie, la ciutadania ha de trucar al 112 perquè aquests puguin enviar a un equip professional.

Finalment, la investigadora ressalta que aquest últim registre a Platja d’Aro resulta el punt més al nord registrat de la presència de l’espècie en la costa mediterrània espanyola. El que indica que això tornarà a passar i que la ciutadania s’ha d’educar i sensibilitzar davant les tortugues marines.

Disposeu de l’entrevista completa amb l’Elena Abella disponible a l’enllaç de continuació:


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).