Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Un estudi situa l’arribada de les havaneres a Catalunya a mitjans del segle XIX

Escrit per el 1 de Juliol de 2020

  • Els musicòlegs i professors de l’ESMUC Anna Costal, Joaquim Rabaseda i Joan Gay realitzaran la investigació que desmunta la creença que havien arribat a finals de segle.

Abans de Carmen. Les primeres havaneres a Catalunya és el títol del projecte de recerca que la Fundació Ernest Morató ha encarregat als musicòlegs i professors de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) Anna Costal, Joaquim Rabaseda i Joan Gay. Aquest estudi situa l’arribada de les havaneres a Catalunya a mitjans del segle XIX, i no a finals com fins ara es creu.

Aquesta investigació forma part dels actes del 25è aniversari de la Fundació Ernest Morató. L’estudi abordarà una de les etapes més desconegudes de l’evolució del gènere. Així, es posarà el focus en l’aparició de les primeres havaneres a Catalunya. Un projecte innovador segons Enric Frigola, president de la Fundació, ja que fins al moment no se n’ha fet cap de similar.

Per tant, la recerca, segons els autors, posarà de manifest que “lluny de les manifestacions de la premsa que parlaven d’un nou gènere el 1881, l’havanera a Catalunya era anterior i que a mitjans del segle XIX era un fenomen sense precedents”. En aquest sentit, apunten que “l’impacte d’un ball de parella de ritme pausat i càlid havia traspassat els límits dels codis socials de l’època i, en la intimitat del concert de saló, les melodies sensuals per a piano havien irromput amb una sonoritat i una expressivitat inèdites.”

Un any i mig de recerca

Està previst que la investigació s’allargui durant un any i mig. Durant aquest temps els autors es dedicaran al buidatge dels principals arxius i biblioteques de Catalunya. En aquest sentit, esperen que les partitures de l’època puguin donar resposta a alguns dels interrogants plantejats. Per exemple, en quin moment i de quina manera els principals compositors catalans, com Josep Anselm Clavé, Nicolau Guanyabens, Jaume Biscarri o Pep Ventura, entre molts d’altres, van començar a explorar aquesta música cubana.

Un cop acabi aquest estudi que situa l’arribada de les havaneres a Catalunya a mitjans del segle XIX, està previst la publicació d’un llibre. A més, també hi ha sobre la taula la possible producció d’un disc.

El projecte de recerca compta també amb el suport de l’Ajuntament de Palafugell. La presentació oficial es farà el 24 de setembre a la Biblioteca de Palafrugell.

Un estudi situa l'arribada de les havaneres a mitjans del segle XIX
Joaquim Rabaseda, Anna Costal i Joan Gay els tres investigadors i Enric Frigola, president de la Fundació Ernest Morató.

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).