Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Torna la tradicional Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

Escrit per el 29 de Juny de 2022

  • La Cantada servirà d’homenatge als 95 anys acabats de fer de Josep Bastons, figura cabdal de l’havanera.
  • CaixaBank, ferma amb el seu compromís al territori, patrocinarà la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, donant suport a una de les manifestacions culturals i populars més arrelades de les comarques gironines.
  • L’endemà de La Cantada, Andrea Motis actuarà en el mateix escenari dins el marc del Festival ÍTACA.
  • Ràdio Palafrugell, de manera conjunta amb Ràdio Capital, oferirà un programa especial a partir de les 8 del vespre.

Enguany torna la tradicional Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. Com sempre, serà el primer dissabte del mes de juliol. Així doncs, aquest 2 de juliol al vespre es donarà el tret de sortida a la temporada d’estiu a la Costa Brava, gràcies a aquest esdeveniment de cultura tradicional. 

En aquesta 55a edició seran quatre grups que actuaran a l’escenari del Port Bo: Arjau, Neus Mar, Peix Fregit i Port Bo. En parlava a la presentació de la Cantada el seu director, en Francesc Sanchez i Carcassés.

Un cop finalitza La Cantada, la festa i l’ambient mariner continuarà amb els “Concerts de prop” a alguns dels locals de Calella de Palafrugell.

Aquest any, el cartell ha estat una creació de la il·lustradora Hermínia Esteva, la qual ha intentat plasmar l’essència de l’havanera i dels seus orígens en la imatge gràfica d’aquesta 55a edició.

Cantada d’aniversaris

Un any més, la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell arriba farcida d’al·licients per gaudir d’una nit ben especial.

En aquesta 55a edició, hi coincidirà l’aniversari d’en Josep Bastons, noranta-cinc anys acabats de fer el 27 de juny i els quaranta-cinc d’una de les primeres i més emblemàtiques composicions, “Mariner de terra endins”.

Comiats entranyables i novetats interessants

En el grup Port Bo, els palafrugellencs Xevi Jonama i Lluís Bofill agafaran el relleu d’en Mineu Ferrer – quaranta-dos anys al grup – i Carles Casanovas que entrà a formar part del grup el 1988 i que encara continuarà, com a mínim, un any més a la direcció musical.

D’altra banda, se celebren també els noranta-cinc anys d’en Josep Bastons, una figura decisiva en la renovació del repertori del món de l’havanera. La seva aportació ha enriquit d’una manera important el cançoner català del cant de taverna convertint-se, segurament, en el compositor més valorat i admirat, però també estimat per la seva senzillesa i bonhomia.

Bastons fundà el grup Peix fregit amb en Manel Iglesias i la Maria Cervera per participar a la cantada el 1974. De les hores ençà un reguitzell de bones cançons amb lletristes i amics com Jaume Pol Girbal, Anna Brunet, Josep Martí “Bepes”, Miquel Guiu, Josep Miquel Servià, Clara Sànchez-Castro i, sobretot, Narcisa Oliver, Carles Casanovas i Tòfol Mus, autors amb qui ha aconseguit la millor entesa i els grans èxits.

Sens cap mena de dubte una trajectòria que es fa mereixedora d’un reconeixement.

Calella de Palafrugell celebrarà el noranta-cinc, el quaranta-cinc i les més de cent cançons agraint-li la seva aportació i escoltant-ne algunes de les més significatives i conegudes.

Per això es proposa una nit amb les veus de quatre grups de Palafrugell amb els qui sempre ha tingut una relació molt directa: Port bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit.

El 2 de juliol es reconeixerà la tasca i la música de ”l’home de la guitarra“, amb el convenciment que ben aviat tindrem noves estrenes.  A ell i a tota la gent que ha ajudat en la promoció i difusió de la Cantada ha dedicat la seva presentació l’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas.

Peu de foto (d’esquerra a dreta): Ferran Llach, director banca d’insitucions de CaixaBank a Girona; Joan Vigas, Alcalde de Palafrugell; i Francesc Sánchez-Carcassés, Director artístic de la Cantada.

Els orígens de La Cantada

La primera trobada de cantaires a la taverna de Cant Batlle es remunta a l’any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir a la presentació del llibre “Calella de Palafrugell i les havaneres”, el segon recull d’havaneres publicat a Catalunya. L’èxit de la trobada va animar al organitzadors a repetir l’acte l’any següent, amb una Cantada més formal a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell. L’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment.

Els grups de la Cantada de Calella de Palafrugell 2022

Port bo: Continuadors dels llegendaris cantaires de Calella iniciadors de la cantada el 1967. En un any de canvis importants, els palafrugellencsXeviJonama i Lluís Bofill agafen el relleu de, Mineu Ferrer – quaranta-dos anys al Port bo – i Carles Casanovas que entrà a formar part del grup el 1988 i que encara continuarà, un any més a la direcció musical. Casanovas és l’autor de la lletra de moltes composicions de Josep Bastons, segurament la més coneguda “Lola la tavernera”. El dia de La Cantada acompanyarà al grup a dalt l’escenari cantant un tema popular calellenc, “Gatzara”.

Arjau: Commemoren el 25 aniversari d’una trajectòria marcada per la qualitat interpretativa i musical. Amb una dedicació preferent al repertori de Josep Bastons la nit del 2 de juliol estrenaran, “Quan despunti l’alba” amb lletra de Tòfol Mus. El conegut cantaire i amic personal de Bastons, Xiqui Ramon, s’incorporarà al grup per participar en l’estrena.

Neus Mar: Cantant i compositora palafrugellenca que sempre proposa noves i originals aportacions, acompanyada d’un magnífic grup de músics. El 2011 va enregistrar “Vull tornar-te a veure” un CD amb temes exclusivament de Josep Bastons. El 27 de setembre, Neus Mar presentarà al Palau de la Música Catalana l’espectacle “Dones de sal”.

Peix fregit: Creat el 1974 per Josep Bastons manté l’essència del seu fundador amb un escollit repertori antillà i català. Els actuals cantaires han triat tres composicions de Bastons, entre elles d’una de les més populars “Mariner de terra endins”.

L’endemà de La Cantada

L’endemà de La Cantada, al mateix escenari de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell a la plaça del Port Bo, tindrà lloc el concert dins el marc de la programació del FESTIVAL ÍTACA.

Així, el diumenge 3 de juliol de 2022, a 2/4 de 10 de la nit es podrà gaudir del concert d’Andrea Motis.

 
Entrades a la venda a www.itacacultura.cat


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).