SSIBE presenta la Memòria de Sostenibilitat 2024 amb més activitat assistencial i millor satisfacció dels usuaris
Escrit per Ferran Castelló el 24 de Juliol de 2025
- Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà ha presentat la Memòria de Sostenibilitat 2024 amb un augment destacat de l’activitat assistencial i resultats de satisfacció per sobre de la mitjana catalana
- El document incorpora millores en transparència i rendició de comptes, i reforça el compromís ambiental, social i laboral de l’organització al territori
Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà ha presentat la Memòria de Sostenibilitat 2024 aquest dijous, 24 de juliol al matí. És un document que mostra un increment de l’activitat assistencial i bons resultats en satisfacció d’usuaris. Segons les dades, s’han fet un 5% més d’altes hospitalàries, un 6% més d’intervencions quirúrgiques i un 10% més d’estades a l’hospital de dia mèdic en comparació amb l’any anterior. El 61% de les operacions són ambulatòries i el 100% dels pacients s’han intervingut dins dels terminis garantits pel CatSalut.
L’atenció primària també ha augmentat un 5% i presenta una bona accessibilitat, amb un 85% dels usuaris atesos en menys de cinc dies. En l’àmbit d’atenció intermèdia, s’han incrementat els ingressos i les altes a domicili, i han crescut les mitges estades polivalents (+5%) i a l’hospital de dia geriàtric (+4%).
Les enquestes de satisfacció del CatSalut (PLAENSA) reflecteixen puntuacions superiors a la mitjana catalana en gairebé tots els àmbits. En l’atenció hospitalària amb internament d’aguts és d’un 8,4; en l’atenció especialitzada ambulatòria, del 8,13; i en l’atenció urgent hospitalària, del 7,4. I també bons resultats a les ABS de Torroella de Montgrí, amb un 8,23; Palamós, amb un 8,14 i Palafrugell amb un 8,21. L’única excepció és la Bisbal d’Empordà que té un 7,67, lleugerament per sota. A més, l’índex NPS global de SSIBE, que mesura la fidelitat dels usuaris, se situa en 62 punts, un resultat considerat satisfactori. Xavier Pérez és el Director gerent de la Fundació Hospital de Palamós.
La memòria incorpora enguany una part institucional amb una visió històrica de l’entitat, una explicació del Pla Estratègic i una descripció ampliada dels centres i serveis. També s’hi afegeix per primer cop un apartat d’innovació, amb 15 projectes impulsats des de l’Espai Pro-beta, dels quals un 27% ja s’han completat i s’han obtingut prop de 100.000 euros en subvencions.
El document destaca les inversions en infraestructures com les reformes al servei d’urgències de l’Hospital de Palamós i al CAP de Torroella de Montgrí, així com la incorporació de tecnologia com un videocolonoscopi, un làser de litotrícia, nous equips de radiologia o sistemes de citació més eficients.
També es reflecteix el compromís ambiental de l’organització, amb una reducció del 9% en emissions de CO₂, un 3% menys de consum d’aigua, un 9% menys de consum de gas i una reducció del 6% en residus. A més, s’han instal·lat plantes fotovoltaiques a l’Hospital de Palamós i a l’edifici Fleming.
En l’àmbit laboral, SSIBE ha renovat els Plans d’Igualtat i ha fet una enquesta interna per mesurar el compromís del personal, que arriba al 80%. I pel que fa a la dimensió social, es reforça el diàleg amb la ciutadania a través dels Consells de Participació Ciutadana de les àrees bàsiques de la Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí.
La memòria es presenta com un instrument de consulta i reconeixement a la tasca dels professionals que fan possible l’atenció sanitària al Baix Empordà a partir de criteris de qualitat, sostenibilitat i compromís.