Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Sant Sebastià de la Guarda escenari del 21è Cap de Setmana Ibèric

Escrit per el 30 de Setembre de 2021

  • Aquest dissabte tindrà lloc una visita guiada i un taller d’arqueologia a Sant Sebastià de la Guarda per conèixer com funcionaven les xarxes de comunicació de la societat ibèrica.
  • Se celebrarà en el marc del Cap de Setmana Ibèric organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Cada primer cap de setmana del mes d’octubre el Museu d’Arqueologia de Catalunya organitza el Cap de Setmana Ibèric. Enguany se celebra la 21a edició i tindrà lloc els dies 2 i 3 d’octubre en diferents jaciments ibèrics de Catalunya, entre ells Empúries, Ullastret, Castell o Sant Sebastià de la Guarda.

L’edició 21 del Cap de Setmana Ibèric va encarada a conèixer com funcionaven les xarxes de comunicació de la societat ibèrica. Aquestes es basaven en el comerç marítim i terrestre que apropava els pobles per intercanviar idees i productes. Així ho explica Laura Requena, responsable del servei educatiu del Museu del Suro de Catalunya.

En aquest sentit, cal recordar que des del Museu del Suro gestionen el jaciment de Sant Sebastià de la Guarda. Per això, han preparat una visita guiada i un taller d’arqueologia perquè les famílies puguin reconèixer què és el que s’hi pot veure i com treballen els arqueòlegs. Tindrà lloc el dissabte 2 d’octubre a les 17.30 hores.

També es farà un taller de ceràmica perquè els infants vegin com treballaven el fang i puguin endur-s’ho a casa. A més a més, aprendran a escriure el seu nom en l’alfabet dels ibers.

Amb aquestes activitats, els assistents coneixeran com els indiketes, els habitants de la nostra zona, eren capaços de poder mantenir el contacte amb els diferents pobles amb pocs mitjans. I com les diferents restes trobades han permès als arqueòlegs descobrir més sobre ells.

El jaciment permet saber com vivien els íbers

Tot i que pot semblar que es conservi poca cosa dels vestigis ibers, Requena remarca que això ja permet identificar i entendre molts aspectes del seu estil de vida. Així, posa com exemple, les formes i disposicions de les edificacions o la presència de sitges. 

Però com que això pot resultar difícil per qui no està habituat a l’arqueologia, durant la visita guiada es farà una interpretació de tot allò que es veurà. A més, d’explicar els motius pels quals van escollir instal·lar-se a Sant Sebastià de la Guarda.

D’altra banda, aquesta no és l’única activitat històrica que està preparant el Museu del Suro de Catalunya. Així, el proper 9 d’octubre, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, tindrà lloc ‘Descobreix el passat romà de Llafranc’ amb l’arqueòleg Antoni Rojas.

Per acabar, es pot recuperar la conversa amb Laura Requena a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).