Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Recuperem les Torretes: demanen conservar la Torre dels Moros de Palafrugell

Escrit per el 24 d'Octubre de 2022

  • És un element patrimonial que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i que es troba abandonat en aquests moments
  • Sandra Bisbe i Eva Buenaventura han engegat el moviment “Recuperem les Torretes”, perquè s’hi pugui tornar a passejar i gaudir-ne

Recuperar i conservar la Torre dels Moros o Torretes de Palafrugell. Aquesta és la petició que fan públicament Sandra Bisbe i Eva Buenaventura amb el moviment “Recuperem les Torretes”. És un element patrimonial que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i que es troba abandonat en aquests moments. “Està ruïnós, sense sostre, …”, assegura Bisbe.

Es tracta d’una torre importantíssima contruida entre els segles XVII i XVIII, ublicada en un lloc idoni per rebre els avisos d’atacs pirates des de la torre de Sant Sebastia de la Guarda i enllaçar amb el castell de Begur. Així ho explica al Supermatí Sandra Bisbe.

Parlem d’una època que és quan hi ha més albiraments pirates. Segons algunes cròniques, n’hi havia tres cada mes, de manera que calia prevenir i estar preparat. Per això, des d’una torre a una altra es feien senyals de fum o de foc segons si era de dia o de nit.

“Recuperem les Torretes”, a Facebook

És un conjunt format per una torre de planta circular i una casa de planta rectangular que es conserva en un estat ruïnós i que presenta grans esquerdes. La torre té una porta d’arc de mig punt i a l’interior es conserva una volta semiesfèrica de pedra. La casa és de planta baixa i un pis amb totes les obertures de forma rectangular. A més, el parament és de pedres sense treballar lligades amb morter.

El seu nivell 1 de protecció del BCIN requereix que “sigui mantingut íntegrament” i que cal “restaurar-lo”.

I explica que s’han publicat unes subvencions per obres a immobles BCIN/BCIL per restaurar aquests edificis i que es pot executar fins al 2024.

Bisbe considera que és un lloc “fantàstic, per fer berenars, per anar a veure les vistes, per passejar i conèixer la història”. Però ara està “deixat i brut”.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).