Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Presentada l’Oncotrail 2022

Escrit per el 24 de Gener de 2022

  • L’Oncotrail dona 151.500 euros als hospitals gironins perquè millorin el confort i diagnòstic dels malalts de càncer.
  • Divendres es va presentar l’edició del 2022 de la cursa solidària i es va informar sobre la destinació dels 348.788 euros recollits l’any passat.
  • L’Oncolliga, entitat promotora de la cursa, també ha pogut renovar 50 llits articulats que estaran disponibles en préstec per a les famílies dels afectats.
  • Les inscripcions per a la 9a edició s’han obert avui i es faran en tres fases, amb l’objectiu d’arribar als 300 equips inscrits.

La Fundació Oncolliga Girona va recuperar divendres el tradicional acte de presentació d’Oncotrail al Museu del Suro de Palafrugell, en el qual es fa balanç sobre l’edició anterior i s’anuncien les novetats per a la nova convocatòria, que tindrà lloc els dies 1 i 2 d’octubre d’aquest any. A la presentació hi van participar la presidenta d’Oncolliga, Paqui Badosa, el regidor d’Esports, Isidre Tenas, i la representant d’Esports de la Generalitat a Girona, Anna Julià, a més del director de la cursa, Lluís Comet, i membres de les dues entitats col·laboradores, l’Agrupació Excursionista i el Club Atlètic de Palafrugell.

Paqui Badosa, en nom d’Oncolliga, va definir l’Oncotrail com un fenomen digne d’estudi.

La presidenta d’Oncolliga també va resaltar l’extraordinària feina d’en Lluís Comet i de tot l’equip de voluntaris.

Anna Julià, representant d’Esports de la Generalitat a Girona, definia aquesta prova com unja cursa completa, al disposar de tots els ingredients necessaris, i de tots els valors de l’esport.

El regidor d’esports de l’ajuntament de Palafrugell, Isidre Tenas, es va mostrar orgullós de la tasca que porta a terme l’equip de l’Oncotrail, especialment del Club Atlètic i el Grup Excursionista, ambdós de Palafrugell.

Per tal de donar veu als participants, també es va convidar Mònica Arribas, membre de l’equip El Petit Montgrí en moviment, que va explicar com el fet d’organitzar equips per a l’Oncotrail els ha ajudat a reforçar vincles i amistats i a obrir la porta a altres reptes i experiències. Va destacar la participació dels equips del Petit Montgrí en totes les curses “Onco”.

Destinació dels diners recaptats

Durant l’acte es va fer balanç de la darrera edició. Es va explicar a què s’han destinat els 348.788 euros que es van recaptar gràcies als donatius dels equips participants. Així ho va detallar Lluís Comet, ànima de l’Oncotrail, en la seva presentació.

Un gruix important dels fons recollits (151.500 euros) s’ha destinat als hospitals gironins per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer. Una altra part destacada (128.544 euros) a necessitats pròpies de la Fundació Oncolliga Girona, entre elles la renovació de 50 llits articulats del material tècnic que l’entitat posa a disposició de les famílies per facilitar la comoditat dels malalts i les persones que els assisteixen quan són a casa.

Com ja és habitual des de fa alguns anys, també hi haurà una partida de 30.000 euros que es destinarà als projectes investigació sobre el càncer que du a terme l’Institut d’Investiació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Per últim, una part dels donatius (38.763 euros) s’han hagut de destinar a cobrir les despeses imprevistes relacionades amb els protocols Covid-19.

Butaques al Trueta, un software a Palamós i suport psicològic a Olot

Pel que fa als fons destinats als hospitals gironins, s’han repartit de la següent manera:

  • 50.000 euros per a l’Hospital de Palamós, per a l’adquisició d’un programari per obtenir imatges en 3D que permetran millorar la capacitat diagnòstica del càncer de mama. Aquest software té un cost de 137.500 euros, dels quals ja es van finançar 37.500 amb els donatius de l’Oncotrail 2019 i ara 50.000 més amb els de l’edició 2021. Els 50.000 restants s’aportaran amb els donatius de l’Oncotrail 2022.
  • 41.500 euros per a l’Hospital d’Olot, per ampliar el servei de suport psicològic fins a les 40 hores setmanals
  • 60.000 euros per a l’Hospital Dr. Josep Trueta, per a la compra de 20 butaques articulades per a la planta cinquena, on es recuperen els pacients oncològics després de les intervencions.

Inici de les inscripcions

Conscients de les pròpies limitacions organitzatives, els promotors de la cursa han marcat per a la pròxima edició un límit màxim de 300 equips participants. Cada equip pot estar format per un mínim de 6 components i un màxim de 8. A més, els equips poden inscriure també un xofer.

Les inscripcions s’han obert aquest matí, però de moment únicament per als equips que ja van participar en l’edició de l’any passat i els que van quedar en reserva. En aquesta primera fase hi haurà 100 places disponibles. A partir de l’1 de febrer, hi haurà una segona fase d’inscripcions oberta a tothom, fins a arribar als 275 equips. Per últim, se sortejaran 25 places entre els equips que no hagin obtingut plaça en les fases anteriors i que s’hagin inscrit en reserva.

Més d’un milió i mig de donatius en vuit anys

L’Oncotrail és una cursa solidària de 100 km per equips que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. L’itinerari és circular i transcorre per paratges de mar i muntanya del Baix Empordà, amb sortida i arribada a Palafrugell. Una altra de les característiques que fan d’aquesta prova un esdeveniment esportiu i solidari únic és que l’organització va íntegrament a càrrec de voluntaris, prop de 600 entre avituallaments i logística, fisioterapeutes, podòlegs, serveis sanitaris i forestals.

La primera edició es va celebrar l’any 2013 i des d’aleshores el nombre d’equips participants i de donatius ha crescut de manera espectacular, passant dels 45 equips i 57.850 euros d’aquell primer any, als 275 equips i 348.788 euros de recaptació de la darrera edició. Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries dels equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder-hi participar, si bé són molts els que depassen amb escreix aquesta quantitat. En total, en les vuit edicions celebrades fins ara s’ha recaptat més d’un milió i mig d’euros (1.590.891,03).

La plataforma d’inscripcions i donacions està habilitada a www.oncotrail.cat.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).