Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Trossets Compartits – Josep Gené i Barbosa. El somni d’un mestre republicà enmig la repressió franquista.

Sandra Bisbe i Maria Bruguera

El protagonista d’aquesta nova edició del Trossets Compartits amb Maria Bruguera i Sandra Bisbe és en Josep Gené Barbosa, nat l’any 1890 a Santa Linya, la Noguera. Fill de ferrer i mestra de primera ensenyança, fou destinat a Mont-ras poc temps després d’haver finalitzat els estudis de Magisteri a Lleida.

Tant per les seves renovadores idees, com pels innovadors mètodes d’ensenyament, convençut de l’important paper que havia de tenir l’escola i els mestres en el canvi de la societat, foren contínues llurs demandes, tant a l’Ajuntament de Mont-ras, com als inspectors de la Junta Local de l’Ensenyança; des de fer construir una pissarra de ciment a la paret, la instal·lació d’enllumenat elèctric a l’escola o, fins i tot, pagar del seu sou el material per a la construcció d’un aparell de telegrafia i dos pupitres bipersonals.

Josep Torres Jonama, nat a Palafrugell el 1857. Amb només vint anys, orfe de pares i amb tres germanes menors a llur càrrec, descontent de la seva situació –tant a nivell personal, com professional– i impulsat per un esperit emprenedor i aventurer, va decidir de marxar a les Amèriques.

S’establí a Brooklyn, Nova York, on inicià amb èxit una sèrie de negocis relacionats amb el món del suro. Des que va fer fortuna, sempre va pensar com contribuir en la millora del seu poble i no va ser fins l’any 1925, que va veure convertit el seu somni de construir una nova escola a Palafrugell, com també va assumir la meitat dels costos d’edificació per a la creació de les noves escoles a les poblacions veïnes de Mont-ras (on Josep Gené era el mestre dels nois) Pals i Regencós i l’altra part, la va aportar l’ajuntament del municipi implicat.

Adjuntem el programa complet sobre “Josep Gené i Barbosa – El somni d’un mestre republicà enmig la repressió franquista.” del Trossets Compartits al reproductor de continuació:

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info