Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Trossets Compartits – El “Lock out” de 1919

Sandra Bisbe

En el primer programa de Trossets Compartits hem parlat del “Lock out” de 1919. És a dir, el tancament de les patronals obreres que es va produir després de la Primera Guerra Mundial.  En aquest context els obrers demanden millores de treball i salarials. Així, reivindiquen: jornades de 8 hoes, jornals mínims de 5 pessetes els homes i 3,5 les dones i, entre d’altres, la supressió del treball infantil a menors de 15 anys.

En veure que les seves peticions no són correspostes el 22 d’abril de 1919 els obres de Pareras, Trefinos, Sagrera i Esteva es van declara en vaga. No obstant això, el que no es van esperar els obrers va ser la resposta de la patronal obrera. El 26 d’abril anunciava que si no es tornava als llocs de treball declararien el tancament patronal de totes les fàbriques de Palafrugell.

Així, aquesta situació va portar a que els obrers esiguessin 4 mesos sense treballar. A més, a ells se’ls hi van sumar altres treballadors d’altres sectors com recollia el Setmanari Baix Empordà l’11 de maig de 1919. Així doncs, aquest tancament de patronals va afectar al voltant de 6.000 persones.

Malgrat que el 24 d’agost es va arribar a una entesa entre patrons i obrers això només va ser un miratge. El desembre del 1919 es va tornar a produir un nou tancament. En aquest cas, segons explicava Santiago Hernàndez a Palafrugell i el suro aquest tancament es va fer per contrarrestar la pressió que Barcelona oferia al moviment obrer.

Podeu recuperar aquest programa íntegra dedicat al Lock Out de 1919 a l’arxiu d’àudio que apareix en aquesta entrada. També a través del blog de la Sandra Bisbe. El proper programa serà dimecres 25 de setembre a les 12h i estarà dedicat a El Pacte de Fam.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info