Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Reacció a Palafrugell sobre el vot femení

Sandra Bisbe

Nova entrega de Trossets Compartits amb Sandra Bisbe. En el programa d’aquesta setmana la Sandra ens ha portat la reacció a Palafrugell sobre l’aprovació del vot femení a les corts espanyoles l’octubre del 1931.

Primer de tot, hem posat en antecedents. Així, l‘1 d’octubre de 1931 l’estat espanyol aprovava el vot femení amb 161 vots a favor i 121 en contra. En aquest sentit, s’ha de destacar que tots els partits catalans van ser partidaris d’aquesta proposta. A les corts espanyoles en aquells moments només hi havia 3 diputades, tot i que només dues ocupaven el seu escó. Les advocades Clara Campoamor i Victoria Kent eren les úniques representats femenines a les corts.

Malgrat que les dues es mostraven favorables al vot femení, Kent pensava que no era el moment ja que creia que el vot femení afavoria a les dretes. Per tant, pel bé de la República s’havia d’esperar a fer aquesta proposta. Per la seva banda, Clara Campoamor defensava el dret del vot femení per sobre de tot.

La reacció de la premsa de Palafrugell va ser decebedora. En aquells moments eren dos les publicacions de referència: l’ARA i el Baix Empordà. Només l’ARA va dedicar una quarta part de la primera pàgina a parlar de l’aprovació del vot femení. El 7 d’octubre M. Jordi Frigola va dedicar un article titulat Les nostres dones sabran votar. Així doncs, poca repercusió en la premsa palafrugellenca d’un fet que va suposar una passa endavant per a la igualtat entre homes i dones.

Podeu recuperar la càpsula de la reacció a Palafrugell sobre el vot femení al següent arxiu.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info