Presentem Libérica, el nou projecte de Manel Fortià
Rafel Corbí
LIBÉRICA, nou projecte de MANEL FORTIÀ (amb Antonio Lizana) presenta ‘ARRELS’
ARRELS
Primer treball de Libérica, un nou projecte liderat pel contrabaixista cassanenc Manel Fortià. Després d’una temporada vivint a Nova York, i havent tocat amb grans icones del jazz com Dave Liebman, Eliot Zigmund, Ari Hoenig, Chris Cheek, entre d’altres, decideix tornar a casa. Així s’endinsa en el repertori tradicional català sense desprendre’s de l’efervescència musical de la meca del jazz, on la seva multiculturalitat sempre ha propiciat a què es fusionin diferents estils per crear-ne de nous. Amb aquesta filosofia, Libérica busca punts en comú entre la cançó tradicional catalana i el flamenc, utilitzant el jazz lliure com a vehicle conductor. La renovació i actualització del folklore és necessari i l’ajuda a què aquest segueixi viu.
Es tracta d’un disc que revisita grans estàndards de la cançó tradicional catalana, fruit de la nostàlgia viscuda per Manel Fortià els darrers anys als Estats Units. D’alguna manera allà se li desperta la necessitat de buscar a les seves arrels musicals i comença a incorporar al seu repertori alguns himnes catalans com El Cant dels Ocells, el qual també versiona amb sonoritats flamenques juntament amb la cantant Magalí Sare, La Dama d’Aragó o Els Tres Tambors en clau de flamenc i de jazz, mesclant les seves lletres amb cants tradicionals que parlen de les mateixes temàtiques però amb altres paraules.
Durant l’època que Manel Fortià viu als Estats Units, coneix al llegendari pianista Chano Dominguez, un clar referent del flamenc-jazz i amb qui ara treballa de forma regular. És ell un dels músics que més l’inspira, li fa créixer la seva passió per aquest gènere i tenir més ganes de seguir experimentant en aquesta direcció, que ja havia despertat el seu mentor Javier Colina en la seva època d’estudiant al Taller de Músics.
Les veus del català Pere Martínez i del gadità Antonio Lizana, representen aquests dos mons coexistents dins la Península que es troben a Libérica d’una manera orgànica i lliure gràcies al jazz, que es podria dir que s’ha convertit en una música integradora i en un llenguatge universal durant les darreres dècades.
La formació Libérica, a part de tenir la col·laboració estel·lar del saxofonista i cantaor gadità Antonio Lizana, un músic excepcional amb llarga trajectòria internacional i que s’ha consolidat com un referent en el seu estil, també compta amb dos dels nous valors del flamenc-jazz fet a Catalunya com són el cantant Pere Martinez i el pianista Max Villavecchia de “Los Aurora”. A més de la col·laboració internacional d’una de les noves revelacions dins del jazz modern Europeu, el bateria francès Raphael Pannier (Miguel Zenón, Aaron Goldberg, etc.), resident entre París i Nova York.
Manel Fortià diu: “En una societat on cada cop ens trobem amb més normes que ens atrapen i controlen, la música és dels pocs espais on encara podem ser lliures. Aquest és un dels motius pel qual neix Libérica, per ajudar-nos a connectar amb les nostres arrels des de l’aire i fer-nos viatjar a través d’elles per descobrir nous camins i trobar punts en comú entre elles“.
Libérica és una coproducció de Manel Fortià, La Marfà Centre de Creació i l’Auditori de Girona. La Fira Mediterrània de Manresa ha apostat per aquest projecte programant-lo, el passat mes d’octubre, com un dels plats forts del festival.
Dates de concerts
17 de desembre 2021: Presentació oficial a l’Auditori de Girona (Girona).
18 de desembre 2021: Sala Turin (Olot).
19 de desembre 2021: Nova Jazz Cava (Terrassa).
LIBÉRICA
El seu sentit melòdic, precisió rítmica i creativitat, han convertit Manel Fortià en un dels contrabaixistes més singulars i originals de la nova generació, i li ha permès actuar i/o gravar amb músics de la talla de Dave Liebman, Chris Cheek, Ari Hoenig, Eliot Zigmund, Bill McHenry, Arturo O’Farrill, Chano Dominguez, Stephane Belmondo, Perico Sambeat, Scott Hamilton, Raynald Colom, Antonio Serrano o Marc Miralta entre molts d’altres.
Després de passar tres anys a Nova York, Manel Fortià torna a Barcelona amb molta energia i nous projectes producte d’aquesta gran experiència vital. D’una banda el seu nou disc ‘Despertar’ a trio amb el pianista maonès Marco Mezquida i el bateria francès Raphael Pannier, i de l’altra, el quintet Libérica al costat del saxofonista i cantaor gadità Antonio Lizana, que barreja flamenc, cançó tradicional i free jazz d’una manera molt especial. També recentment ha sortit el seu disc ‘Fang i Núvols’ (Microscopi, 2020) a duo amb la cantant Magalí Sare, que ha sigut molt ben rebut per la crítica especialitzada.
Ha gravat més de 50 discos com a líder i com a sideman, dels quals destaquen ‘My Old Flame’ a duo amb Marco Mezquida, ‘Estándares’ amb Chano Dominguez & Antonio Lizana Quartet i ‘Buleria Brooklyniana’ amb Albert Marques i Raphael Pannier.
Els protagonistes
Antonio Lizana és un dels nous valors del flamenc-jazz actual. Nascut a San Fernando (Cádiz), la seva solidesa i brillantor com a saxofonista i cantaor el fa un músic excepcional i únic, amb un control impressionant dels dos llenguatges i una personalitat pròpia. Ha col·laborat amb artistes com Arturo O’Farrill i Alejandro Sanz en obres que van rebre premis Grammy; també amb Snarky Puppy, Marcus Miller, Chano Domínguez, Alfredo Rodríguez, Ari Hoenig, Jorge Drexler, Índia Martínez, Jorge Pardo, Shai Mestre, Chambao, José Mercé, Josemi Carmona, Carmen Linares o Pepe Habichuela entre d’altres.
Pere Martínez, sorgit del planter del Taller de Músics, és un dels joves valors del flamenc de casa nostra amb més projecció. Nascut a Sant Cugat, és coneixedor de la tradició i del cant flamenc clàssic, però també ha donat veu a treballs d’altres gèneres musicals com la música clàssica contemporània, la cançó flamenca o la cançó catalana. ‘Rèquiem a Enrique Morente’, ‘Aurora’ o ‘Tants Records’ són alguns dels treballs més reconeguts d’aquest cantaor que, amb la seva manera d’entendre el cant, es va obrint camí en el panorama musical.
Max Villavecchia és un dels pianistes i compositors de la nova generació amb més personalitat i versatilitat. Nascut a Barcelona i format al Taller de Músics i al Conservatori Van Amsterdam, sempre ha estat molt actiu participant en multitud de projectes ben diversos, dels quals en podem destacar ‘Los Aurora’ on és també un dels principals compositors. Compagina diferents aventures musicals que fan del jove pianista un músic amb caràcter transversal: jazz, flamenc, fusió, folklore, cançó d’autor i lliure improvisació són estils que conviuen a l’univers sonor de l’artista.
Raphael Pannier s’ha consagrat com un dels nous valors del jazz europeu. Nascut a París i havent viscut gran part de la seva vida a Boston i Nova York, torna a França amb el seu disc debut ‘Faune’ (French Paradox, 2020), el qual té enormes reconeixements i premis de la premsa internacional com Downbeat, NPR, Jazztimes, etc. Ha tocat amb músics de la talla de Miguel Zenón, Aaron Goldberg, Steve Wilson, Bob James o Lee Ritenour entre d’altres, havent fet gires per tot el món convertint-se en un dels músics francesos més prometedors dels últims temps.