Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


MUOM OVERTONE SINGING CHOIR PRESENTEN NOU ÀLBUM ‘TERRA’

Rafel Corbí

TERRA, nou àlbum de MUOM OVERTONE SINGING CHOIR

És un recorregut sonor que evoca i entrellaça dos espais conceptuals: l’element èter i l’element terra. El primer, símbol d’allò inefable, subtil i trascendent, representat pel pla sonor dels harmònics de la veu. El segon, símbol d’allò encarnat, vital i fecund, representat pel pla sonor de la veu, el cant gutural i la percussió. Una experiència a través d’ambients sonors a capella i sense paraules inspirats en allò universal de la relació entre ésser humà i vida.

Terra‘ és el quart àlbum de Muom i el primer de la serie ‘Elementalia‘, que estarà formada per quatre treballs, cadascun dedicat a un dels quatre elements (terra, foc, aigua, aire). La música de la serie ‘Elementalia’ pretén transmetre una experiència immersiva a través d’ambients sonors vocals de cant d’harmònics a capella i sense paraules.

A mode d’apropament a l’experiència de ‘Terra’, el recorregut simbòlic de l’àlbum podria ser el següent.

1. Eter: Ens trobem en l’origen, en l’experiència d’allò essencial, no manifest. Un únic so generador de tot el que esdevindrà.

2. Astral: Emprenem un viatge suau cap a un altre indret, una gestació que poc a poc ens densifica i ens encarna a la matèria. Una atmosfera delicada i envolvent de polifonies vocals que es van desplegant i intensificant.

3. Ardhi (Terra en swahili): Esclata la vitalitat del nostre cos i ballem al ritme de l’alegria de viure. Apareix el ritme percussiu, ple d’entusiasme, sostingut per les veus guturals i els cants.

4. Akasha (éter en sànscrit): Retornem a la pau de lo subtil, al buit que ho omple tot. Les veus es recullen en un espai sonor de pausa i colors subtils.

5. Sa mantra («sa»: Terra en tibetà): La terra parla, solemne i profunda, i el seu cant ens commou i ens obre el cor, que s’expandeix cada vegada més enllà de nosaltres. El cant gutural dialoga i es fusiona amb una melodia d’harmònics que es va repetint i va creixent.

6. Ancestral: Arriba la nit, i en la seva foscor s’expressa la nostra vulnerabilitat, el lament, el dol i el crit. Un cant viu i descarnat sostingut per veus guturals.

7. Khörzün (terra en tuvà): Els xiulets dels harmònics ressonen en l’espai, arribant als horitzons d’un paisatge verge i salvatge. Un cant gutural propi de les regions centrals d’Àsia.

8. Gea (deesa de la Terra en la mitologia grega) – Aether: El ball d’harmònics ens retorna poc a poc a un espai ingràvid, ambigu i eteri. Ens retrobem en l’origen. El timbre del violí fa de pont entre la veu gutural i el cant d’harmònics, fins a arribar al so únic de l’inici.

Com en els anteriors àlbums, hi ha presència dels diferents registres i tècniques de la veu (el cant d’harmònics occidental, el cant d’harmònics i el cant gutural tradicionals del centre d’Àsia amb estils com el khoomei, kargyraa, sygyt entre d’altres) i és fonamentalment a cappella, però presenta una nova línia estilística:

– El disc ‘Terra’ també té una presència destacada de subharmònics (utilitzant diferents tipus de cant gutural) que són els harmònics que sonen per sota de la nota fonamental i que remeten a les profunditats tectòniques, permetent arribar a tessitures impossibles d’aconseguir amb la veu entonada.

Influències

– Les influències d’arreu es faran notar en aquest nou treball. Fragments musicals que ens remetran a les músiques tradicionals del centre d’Àsia (Tuva, Mongòlia) com en els anteriors àlbums, però també s’inspira en les músiques tradicionals del Tibet, d’Austràlia i de la Índia, i en les músiques ancestrals dels Wagogo (poblat de Tanzània) i dels Inuit (poblat del Canadà, Alaska, Groenlàndia i zones de Sibèria).

– En l’àmbit tímbric se sumarà -a més del violí, que ja estava present-, el didgeridoo i percussió africana (calabash i djembe). Per tot això, el nou àlbum ‘Terra’ té una sonoritat ancestral, més propera a l’etiqueta world music que a la música contemplativa (encara que conservarà l’essència d’aquesta última).

Un concert de Muom convida a fer una pausa i a connectar amb una escolta profunda.

Muom Overtone Singing Choir és un grup vocal especialitzat en el cant d’harmònics, una tècnica provinent de l’Àsia central que permet a cada cantant produir dues notes al mateix temps.

La música de Muom és el resultat de processos creatius d’experimentació i improvisació col·lectiva amb la veu. Ens uneix una atracció per les músiques elementals i profundes, aquelles que de la manera més simple tenen el poder de comunicar molt. Potser per això la nostra música s’associa tant amb la música ancestral i sacra de diferents cultures com amb la música ambiental creada mitjançant polifonies minimalistes i la superposició dels seus harmònics.

MUOM OVERTONE SINGING CHOIR

En els 13 anys d’existència han realitzat més de 100 concerts, a llocs tan emblemàtics com el Palau de la Música Catalana, Auditori MACBA, cripta de la Sagrada Família, Basílica del Pi, Casa del Tibet (Barcelona), coves del salnitre de Montserrat, Castell de Loarre (Osca), Monestir de Samos (Galicia), Universitat de Deusto (Bilbao) o St Ethelburga’s centre for peace (Londres), entre d’altres.

Han tocat a diferents festivals nacionals i internacionals com l’(a)Phònica (Banyoles), l’A Capella Festival (Girona), el Festival Gong (Collbató), el Womex (Santiago de Compostela), el Llangollen Fringe (UK), el Festival Mil·lenni (BCN), la Semana de la Música Sacra (Segovia), el Festival Sons del Camí (Manresa), el Festival Pedra Viva (Menorca), Festival de Músiques Religioses del Món (València) o el Festival Musiquem Delicatessen (Lleida) entre d’altres.

Han actuat al Cicle de Música i Silenci (Monestir de St. Benet, org. per Teresa Forcades), al Cicle de Dins, Cultura i Espiritualitat (org. Ajunt. Roses), així com diferents auditoris del territori català (Auditori de Terrassa, Auditori de Santpedor).

Destacades col·laboracions

Han col·laborat en un videoclip del grup U2 i amb músics com Carlos Núñez, Luis Paniagua, Ravi Ram, Mark Pulido o Nestor Kornblum i amb l’artista català Xavier Maristany. En l’actualitat el compositor Ramon Humet els està escrivint una obra.

Han publicat quatre àlbums (Andapindam 2009, Mu 2013, Ecstatic Voices 2017, Terra 2021). Han creat música per a les pel·lícules ‘Un trabajo una película’ (Xavier Martínez, 2019) i ‘Recordis’ (Victor Brossa, 2019), per al curtmetratge ‘El código interior’ (Pau Subirós, 2019). També han col·laborat en les biblioteques musicals ‘Dark Era 2018’ i ‘Nada 2019’ de Eduardo Tarilonte i en el disc ‘Nanda’ de Joan Condal (2018).

En la seva vessant formativa, han impartit tallers de cant d’harmònics a l’ESMUC, a l’Institut Oriol Martorell i a l’Escolania de Montserrat, a la vegada que organitzen diferents activitats formatives i stages per a tots els públics de forma regular.

Així és la vida

L'espai matinal de Palafrugell

More info