Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’Escola Bressol de Palafrugell de 1920

Sandra Bisbe

En el tercer programa de Trossets Compartits amb Sandra Bisbe hem parlat de l’Escola Bressol de Palafrugell. Aquesta va ser una de les iniciatives burgeses més interessants de principis dels anys 20 del segle passat.

El 22 d’abril s’inaugura un escola bressol sense precedents. La noticia ens arriba per un article publicat el 2 de maig de 1920 al setmanari palafrugellenc Baix Empordà, ocupant 3 pàgines de les 4 que tenia el diari. Molt important devia ser aquesta noticia que ocupés 3/4 parts del periòdic local, la qual anava acompanyada de fotografies i de tot tipus de descripcions al detall.

Segons indica el diari aquesta nova escola era una Obra de pau social, indispensable per a la higiene social i que podia reportar grans beneficis a la classe obrera.

L’escola es va inaugurar el 22 d’abril de 1920 amb 10 nens. Estava situada a Plaça Nova, just on es actualment Can Girbal, i tenia dues seccions. D’una banda, la Casa Bressol (amb nens i nenes d’1 mes a 2 anys ) que s’entrava per la plaça i, de l’altra l’Institut de Puericultura que s’entrava pel carrer Sant Martí (amb dues seccions de 2 a 4 i de 4 a 6 anys).

Aquesta iniciativa fou liderada per grans figures de la burgesia industrial palafrugellenca: en primer lloc per Joan Miquel Avellí, i el van seguir Josep Torras i Jonama, Josep Vergés i Barris, Josep Torres i Jonama, Cosme Ribas, Pere Avellí Prats, Josep Brunet Mach, Francisco Ferrer, Miquel Grassot i Miquel Casanovas i també un avantpassat meu, en Josep Bisbe Ganiguer, entre d’altres, i com no, l’Ajuntament. El coneixement, el know-how, l’aportava el Dr. Mas, Joan Mas Casamada que en fou Director. i el metge de l’escola.

L'Escola Bressol de Palafrugell

L’Escola Bressol situada a Plaça Nova de Palafrugell, on actualment hi ha Can Girbal

Objectius de l’Escola Bressol de Palafrugell

  • Eliminar les Cases de Guardar

Segons el Dr. Mas, les Cases de Guardar, mal anomenades Costura de Caganers, eren llocs insalubres on hi mancava, segons el seu punt de vista, la higiene.

  • Disminuir la mortalitat infantil

Segons un estudi fet pel Dr. Mas a Palafrugell la mortalitat infantil estava pels vols del 19% al 1913 i al llarg de la guerra va anar variant aquest percentatge. Segons el seu coneixement, una de les causes d’aquest alt índex de mortalitat era la mala alimentació en edats prematures. Per això, un dels principals serveis de l’escola bressol era el servei de biberoneria. La Sandra Bisbe ens explica en què consistia aquest servei

Així doncs, de dilluns a dissabte se’ls hi donaven aquests biberons a l’Escola Bressol i pel diumenge se’ls hi preparaven les 3 tomes.

  • Millorar l’infantesa dels fills dels obrers

Poder oferir als infants dels obrers les últimes novetats en higiene, salut i pedagogia. En quant aquest últim serà transmès per a una institutriu instruïda amb els mètodes de Froëbel i Montessori.

Malgrat semblar que la iniciativa havia de ser un èxit no va ser així. Recordem que venim d’una època molt tensa entre empresaris i obrers, com hem vist en els programes del Lock out del 1919 i el Pacte de Fam. Així doncs, els obrers no volien la caritat dels burgesos. La Sandra ho il·lustra amb un text publicat a Acción Social Obrera l’any 1920.

Per últim, us recordem que podeu trobar més informació al voltant d’aquest tercer programa al blog de la Sandra Bisbe.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info