Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Les societats de socors femenines de Palafrugell

Sandra Bisbe

Nou programa de Trossets Compartits a la sintonia de Ràdio Palafrugell i en aquesta ocasió hem parlat de les societats de socors mutus femenines de Palafrugell.

La Sandra Bisbe ens ha explicat que aquestes van néixer per omplir un buit. Malgrat que des de principis de segle XIX hi havia diverses societats de socors, aquestes estaven enfocades en resoldre i defensar problemes típics dels homes. Per aquest motiu, a principis del segle XX es van fundar les primeres societats femenines.

La primera va ser La Familiar, fundada el 1904 i va tenir entre 210 i 380 sòcies. Un any més tard va néixer La Feminista que va arribar a un màxim de 174 dones. La darrera de la societats de socors femenines de la que tenim constància a Palafrugell és La Bienhechora, fundada el 1908. De fet, aquesta última es va organitzar arrel d’un conflicte que hi va haver a La Feminista. El millor moment d’aquesta va arribar el 1919 amb 322 sòcies.

Podien formar part d’aquests societats les dones entre 16 i 40 anys. A més, s’havia de ser veïna de Palafrugell, Mont-ras o Esclanyà. D’altra banda, també hi havia obligacions com vetllar a la nit a les associades malaltes. Tot i que, en cas de no voler fer aquesta tasca s’havia de pagar una pesseta a la família de la malalta.

Entre d’altres aspectes, amb la Sandra Bisbe hem comentat el préstec de banyeres. La manca d’higiene era una de les preocupacions de la societat de l’època. Així ha explicat la Sandra el que posava l’acta de La Feminista al voltant del préstec de banyeres.

Càrrecs aprovats en la fundació de La Feminista

Així com de La Familiar, la societat de socors pionera al municipi no es conserven gaires documents, sí que en trobem de les altres dues. De La Feminista es conserva els càrrecs aprovats en la seva fundació. Així, trobem els següents noms que integraven la junta d’aquesta societat.

Presidenta: Anna Serrabella de Prats

Vicepresidenta: Catalina Gusó Sancho

Secretària: Josefa Vilaseca Descaire

Vice-secretària: Dolors Genís Llenas

Recaptadora: Carlota Garré Frigola

D’altra banda també hi havia tres vocals: Nieves Bonet Ferrer, Armenga Carré Regincós i Maria Arenas Peya.

A més d’aquests temes, amb la Sandra Bisbe també hem comentat altres aspectes que presentaven les societats de socors femenines de Palafrugell. Així, hem parlat del sistema de votacions, les quotes o del fet que les sòcies no rebien cap ajuda per l’embaràs, el part o el postpart. Podeu escoltar el programa en el següent arxiu.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info