Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Vizcondesa del Pino Verde

Sandra Bisbe

 

En el 6è programa de Trossets Compartits la Sandra Bisbe ha posat la mirada en una secció del setmanari La Crónica. En concret, d’una secció anomenada “Para Ellas” i que té com a protagonista “La Vizcondesa del Pino Verde. En aquest sentit, cal recordar que a finals del segle XIX i principis del XX els articles se signaven majoritàriament amb pseudónims.

Aquesta secció de La Crónica va ser la primera dirigida a les dones i escrita, també, per una dona. De fet, sembla que la secció se li fa a mida, doncs pel que diu a la primera publicació ja fa temps que se li està demanant per a col·laborar en el setmanari.

A més a més, la Sandra Bisbe també remarca que la seva secció sol sortir en 1ª o 2ª pàgina. Així doncs, és una clara aposta dels redactors del setmanari. El fet que fos una dona la que escrigués aquests articles va fer que els i les lectores dubtessin de si realment darrera els escrits hi havia la ploma d’una dona.  Així ho explicava, tota ofesa, en el seva segona publicació.

 

La Sandra ha confessat durant el programa que s’ho ha passat d’allò més bé descobrint coses sobre aquesta articulista. No obstant això, no va ha pogut saber de qui es tractava “La Vizcondesa del Pino Verde”. Això sí, tot fa pensar que podria ser del barri del Pi Verd. D’altra banda, el títol nobiliari de “Vizcondesa”  no deixa de mostrar el seu sentit de l’humor que mostrarà al llarg de les seves publicacions. De fet, Bisbe anima a que si hi ha algun oient que conegui algun aspecte més d’aquesta pionera que ens ho faci saber.

Sense pèls a la llengua

L’anonimat actual també hi era quan escrivia, ja que diverses persones van intentar descobrir qui hi ha al darrera de la seva ploma. Així, es deia que no era una jove soltera com es presentava, sinó que es tractava d’una jove vídua. D’altres consideraven que tindria més de 30 anys, etc.. El misteri va durar anys i panys, doncs trobarem articles seus des de 1902 fins a 1907.

Com ella va prometre va tractar temes molt variats, entre els quals la moda també hi era present. Entre els articles que va generar més expectatives i reaccions n’hi ha un dirigit als “solterons” de Palafrugell. El nostre personatge es preguntava perquè hi havia tants homes solters. Va demanar que li responguin i que publicaria les seves respostes. Us deixem amb el que va escriure La Vizcondesa.

Sembla ser que te un èxit espaterrant perquè rep 15 respostes, molt vario-pintes i fins i tot li escriuen un poema. Podeu trobar altres imatges i més detalls al blog de la Sandra, del mateix nom que el programa.