ELECTROGRALLA presenta el nou disc “Empelt”
Rafel Corbí
ELECTRÒNICA D’ARREL
Roger Andorrà ha desenvolupat el projecte musical Electrogralla, el qual li permet generar un concepte sonor inèdit, identitari i original a partir d’una gralla connectada a diversos elements electrònics. Partint de la música d’arrel, el músic sallentí fa evolucionar el so de la gralla cap a nous paisatges sonors propis de la música electrònica.
Andorrà presenta aquest 2022 el primer disc: Empelt. Es tracta d’un recull de peces i tonades populars que, de la mà del productor musical Llibert Fortuny, el músic sallentí adequa als nous cànons estètics de la societat; així, aconsegueix que, seguint la idea de J. V. Foix, allò tan vell torni a ser nou.
A Empelt trobareu peces tan icòniques com el «Toc de castells», el «Virolai», un pasdoble de la Patum, una sardana, una malaguenya, un ball de bruixes, un ball pla de Corpus i un passacarrer.
Hi col·laboren el cantant Miquel Gil, l’activista Anna Gabriel, el músic sallentí Jordi Sant, la trompetista Mireia Farrés i els components del grup de grallers Els Laietans.
ROGER ANDORRÀ (ELECTROGRALLA)
Nascut a Sallent un 27 de Juny de l’any 1984, Roger Andorrà i Bruch és diplomat en Educació Musical (UB), llicenciat en Ciències i Història de la Música (UAB), té el Grau Professional de clarinet (CMMB) i el Grau Superior d’interpretació de música tradicional especialitzat en gralla (ESMUC).
Guardonat amb Matrícula d’Honor pel treball de final de grau Electrogralla per l’ESMUC. Paral·lelament al format acadèmic, també té l’equivalent al Grau Professional de saxo-jazz i improvisació avalat per una formació continuada amb mestres com Marc Sort, Xavier Figuerola, Eladio Reinón i Llibert Fortuny.
Actualment forma part dels projectes musicals i artístics Electrogralla, Grallers del Pla de Bages, {ROGER}, El Paraigua i ho compagina amb la docència com a professor especialitzat en gralla, saxòfon i clarinet a l’Escola Municipal de Música “Cal Moliner” de Sallent.
Pel que fa al seu currículum musical ha estat en diversos projectes com Nohosé (ska-patxanga), Safreig (jazz-folk evolucionat), Els Laietans (grup de gralles guanyador del Concurs Sons de la Mediterrània 2012), Ministrers del Sabre (cobla de ministrers), A la Big Bom Band (jazz), Ministrers de Santa Maria del Pi (cobla de ministrers) i La Resclosa (dansa i música d’arrel).
En el camp de la musicologia ha col•laborat en el llibre “25è aniversari de la recuperació dels gegants a Sallent”, ha realitzat diversos treballs de camp per a l’SGAE, ha treballat d’anotador tècnic de partitures per a l’Orquestra Simfònica de Cadaqués i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, ha escrit el pròleg del llibre “Músiques d’ara per al ball de gralles -1-” de Los Lloros del Negritu i ha dirigit l’enregistrament de Les Músiques del Carnaval de Sallent.
Com a compositor, ha creat una dotzena de balls i músiques festives per a banda, per a tres gralles i timbal i per a cobla de ministrers.