Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Treball Infantil a Palafrugell

Sandra Bisbe

Aquesta setmana ha tornat Trossets Compartits a la sintonia de Ràdio Palafrugell. En el primer programa del 2020 hem parlat del treball infantil a Palafrugell a principis del segle XX.

La Sandra Bisbe ha explicat que les famílies necessitaven un sou més i que per aquest motiu treien als seus infants de les escoles de forma prematura. Era molt habitual que a les fàbriques hi hagués nens i nenes entorn els 8 anys treballant-hi. En aquest sentit, també s’ha remarcat que les nenes eren que les solien rebre menys instrucció perquè es considerava que era perdre el temps. Per a les famílies tenir un bon futur no passava pels estudis, sinó que l’important per a una dona era fer un bon casament. La Sandra Bisbe ha il·lustrat aquest fet a través de la lectura d’un fragment de la novel·la d’Engràcia Ferrer, El pas de les hores.

D’altra banda, també s’ha parlat de la llei Benot que establia una jornada laboral de 5 hores per a infants entre els 10 i els 13 anys. Per als joves de 13 a 15 anys i les noies entre 14 i 17 anys la joranda màxima era de 8 hores. Per últim, també establia la prohibició de contractes nocturns a nois menors de 15 anys i noies menors de 17. No obstant això, els empresaris no complien aquesta llei. Les famílies tampoc s’oposaven al treball infantil ja que tenien necessitat d’un altre sou.

Escolteu el primer programa de l’any al voltant del treball infantil  a Palafrugell en el següent arxiu.

Conxa Guisset

Trossets compartits

Un viatge pel Palafrugell històric

More info