Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Palafrugell recordarà la figura de Josep Lois

Escrit per el 10 de Setembre de 2021

  • Va ser delineant de l’Ajuntament de Palafrugell durant més de 30 anys
  • Lois va morir als 59 anys el passat 29 d’abril a causa de la COVID-19.
  • L’homenatge servirà per dir un últim adeu i recordar l’afició fotogràfica i la seva trajectòria professional.

El divendres 17 de setembre, a les 7 de la tarda, el Teatre Municipal de Palafrugell acollirà un acte d’homenatge a la figura de Josep Lois, vinculat a Palafrugell per treballar a l’Ajuntament des de l’any 1988 i per la seva implicació en els esdeveniments culturals i fotogràfics del municipi. El delineant Josep Lois i Clemente, funcionari des de l’any 1988 de l’Ajuntament de Palafrugell, va morir el passat 29 d’abril a l’edat de 59 anys, després de mesos d’incansable lluita contra la Covid-19. A banda de la seva tasca professional, també havia destacat pel conreu de la seva gran afició, la fotografia. Aquesta el va portar a guanyar diversos premis de caràcter nacional i internacional, així com rellevants mencions en concursos fotogràfics.

Un acte d’homenatge obert a tothom

L’homenatge estarà obert a tothom, fins a omplir l’aforament màxim del Teatre Municipal de Palafrugell. Ha estat organitzat per membres de l’ajuntament, així com de la seva parella i altres personalitats. Començarà amb una presentació i posteriorment, es projectarà un audiovisual i es faran uns parlaments finals, tal com ens explica la Nuri Capell.

En aquest hi participaran membres de l’Ajuntament; els alcaldes de Palafrugell i Palamós, Josep Piferrer i Lluís Puig, respectivament; i membres d’associacions fotogràfiques, tenint en compte l’afició a la fotografia de Lois.

Tot aquest treball fotogràfic serà el que es podrà visualitzar a l’audiovisual amb una durada d’entre 20 i 30 minuts. Ens ho comenta Guillem Frigola.

“Una persona oberta, propera, coneguda i amb sentit de l’humor”

Marina Balmanya remarca la personalitat de Josep Lois, una persona molt oberta, propera, coneguda, amb sentit de l’humor i que aportava confiança.

Per Nuri Capell, l’homenatge no servirà només per acomiadar-lo, sinó que permetrà que tothom pugui conèixer quin era el treball fotogràfic que va realitzar i que va participar en concursos.

Experiència en altres disciplines plàstiques

Lois prèviament havia provat altres disciplines plàstiques com la pintura, el dibuix, la caricatura i fins i tot el disseny gràfic, decideix desar al calaix els pinzells, els llapis de colors i el paper per penjar-se al coll la seva pròpia càmera: una Zenit, i provar la fotografia tot participant en el seu primer concurs fotogràfic, el Vila de Palamós. Era l’any 1990. Des d’aquell moment se n’adona que cal posar-se les piles veient el bon nivell fotogràfic d’arreu de Catalunya i Espanya.

Va ser emprenedor en noves tècniques, col·laborà fent reportatges fotogràfics d’ambient social i cultural pel fons fotogràfic del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós i també per alguns mitjans de comunicació de la comarca del Baix Empordà. Actualment era el president de l’Associació Fotogràfica Cine Club Bahia de Palamós, membre i artista de l’ACEF i membre de la FIAP i la MFCF.

També va ser autor del llibre Mar i Terra. Palamós, Calonge i Vall-llobrega, de la col·lecció entorn de les comarques gironines, patrimoni arquitectònic, arqueològic i ambiental.

Per tal d’assistir a l’acte, caldrà inscriure’s el mateix dia al Teatre Municipal de Palafrugell fins a omplir les places disponibles.

Marina Balmanya, Guillem Frigola i Nuri Capell

Es pot recuperar la conversa íntegra amb Marina Balmanya, Guillem Frigola i Nuri Capell, a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).