Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Oriol Riu presenta el supercomputador MareNostrum a la Biblioteca

Escrit per el 29 d'Octubre de 2021

  • Oriol Riu explicarà en què consisteix el supercomputador que se situa al Barcelona Supercomputing Center.
  • La seva potència permet a centenars d’investigadors realitzar càlculs que amb un ordinador convencional no ho podrien fer.
  • La xerrada tindrà lloc avui a les 19 hores a la Biblioteca de Palafrugell.

Avui a les 7 de la tarda tindrà lloc la xerrada ‘Què és un supercomputador. El cas del MareNostrum, un mar de ciència’ a la Sala Polivalent de la Biblioteca de Palafrugell.

Oriol Riu que explicarà en què consisteix el supercomputador MareNostrum que se situa al Barcelona Supercomputing Center, un centre creat al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya i que, des de l’any 2004, conté el supercomputador més potent d’Espanya i un dels més importants del món, tal com explica el ponent de la xerrada als nostres micròfons.

En aquestes instal·lacions hi treballen més de 600 investigadors, gairebé la meitat provinents de l’estranger, que utilitzen el supercomputador MareNostrum per realitzar càlculs a una velocitat molt més ràpida que amb un ordinador convencional. Per exemple, s’elaboren simulacions sobre l’evolució del volcà de l’illa canària de La Palma que un ordinador de sobretaula es requeririen uns dos anys per a tenir-ne els resultats, en canvi, amb la seva tecnologia els poden tenir en només dues hores.

El MareNostrum dona servei a qualsevol classe de recerca, especialment del continent europeu, ocupa 200 metres quadrats i se situa a dins d’una capella.

A part, Oriol Riu explica que en el Barcelona Supercomputing Center hi ha altres màquines amb menys capacitat, tot i que una d’elles és la segona amb més potència d’Espanya, i que s’empren per a altres tipus de recerca.

Lluita contra la Covid-19 i col·laboració amb l’Hospital de Palamós

Per altra banda, Oriol Riu remarca que no disposen de laboratoris. Per aquest motiu, col·laboren amb els que necessiten calcular models matemàtics i simulacions amb un elevat volum de dades. Com a exemple, el departament de recerca de les ciències de la vida ha participat en projectes per a lluitar contra la pandèmia. En aquest sentit, en la investigació de les vacunes espanyoles de la Covid-19 amb l’Hospital Clínic de Barcelona. També, en una simulació de la reducció del nombre de pacients a les UCI o l’evolució del nivell d’ocupació dels centres hospitalaris amb l’Hospital de Palamós.

Conèixer més sobre el MareNostrum a la biblioteca

A la xerrada d’aquesta tarda, Oriol Riu farà una explicació sobre en què consisteix el supercomputador i s’hi durà a terme una visita virtual. A més, recorda que també es poden fer visites presencials i guiades cada dia.

Per acabar, recordar que l’aforament és limitat. Es poden fer les inscripcions a la biblioteca trucant al telèfon 972 30 48 09. Tanmateix, es pot recuperar la conversa íntegra amb Oriol Riu a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).