Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Neteja del litoral de Palafrugell

Escrit per el 15 de Setembre de 2020

  • Tres modalitats: immersió del fons marí al Port Pelegrí i Llafranc, recollida de residus a peu a l’entorn del Port Pelegrí i neteja amb caiac a la badia de Llafranc.

Aquest proper dissabte 19 de setembre a les 9:30h del matí, tindrà lloc una jornada de neteja del litoral i del fons marí de Palafrugell. En concret es farà a la zona de Llafranc i del Port Pelegrí, a Calella de Palafrugell. Aquest any, a causa de les restriccions d’aforament provocades per la pandèmia, la platja de Port Pelegrí es tancarà de les 8 a les 12:30h. Així, només hi podran accedir els voluntaris per fer-hi la neteja.

L’activitat s’emmarca dins del Dia Mundial de la Neteja i del lema “Let’s clean up Europe!” (Netegem Europa!). La neteja del litoral de Palafrugell un any més està organitzat per l’àrea de Medi Ambient. Tot i que compta amb la col·laboració de diverses empreses com locals com Poseidon Diving Center al Port Pelegrí de Calella, Barracuda Diving Center i Triton Diving a Llafranc. D’altra banda, la neteja amb caiac a l’entorn de Llafranc estarà organitzada per l’empresa Tourist Service.

A més, per segon any consecutiu, l’empresa Delicious & Sons coordinarà la neteja de la sorra amb voluntaris a la platja de Port Pelegrí. En aquest sentit, Mònica Navarro, fundadora de l’empresa d’alimentació ecològica destaca que l’objectiu principal d’aquesta acció és conscienciar a la gent.

En aquesta línia, una de les millors maneres per a conscienciar a la gent és apilonar tots els residus en un mateix espai. Així, s’ajuda a visualitzar la quantitat de deixalles que hi ha a les platges.

Munt de residus recollits durant la neteja del 2019 a la platja del Port Pelegrí

Un “nous” residus

La pandèmia de la COVID-19 no només afectarà a nivell organitzatiu, sinó que també pel que fa al tipus de residus que es recolliran. Així, d’una banda, Mònica Navarro explica que un dels que es recullen més són les burilles de cigarretes. En aquest sentit, l’any passat se’n van recollir 1kg i n’està segura que enguany també n’hi haurà moltes, tot i que, per primer any, les platges de Palafrugell són lliures de fum.

D’altra banda, aquest 2020 també esperen recollir molt de material relacionat amb el coronavirus. Així, mascaretes i guants de plàstic seran un dels “nous” residus que trobaran en grans quantitats.

En l’edició de l’any passat, a la platja de Port Pelegrí a Calella de Palafrugell, hi van participar 121 voluntaris a la neteja a peu. A més, també es va comptar amb la col·laboració de 25 submarinistes que van fer la immersió a la zona del Golfet. Entre tots ells es van recollir 37 kg de residus. D’altra banda, a a Llafranc, amb la recollida en superfície a caiac i els 8 submarinistes es van recollir 11 kg de residus.

Enguany, per a poder participar de la neteja de litoral cal inscripció prèvia trucant al 972 61 31 39. D’altra banda, us deixem l’entrevista amb Mònica Navarro, fundadora de Delicious & Sons al següent arxiu.


Opinions dels lectors
  1. Ricard Menor el 16 de Setembre de 2020 a les 17:15

    No sé si encara hi serà perquè enguany no hi he anat, però els darrers 2 estius he vist un fora borda vell enfonsat a la vora dreta de Port Pelegrí, cap als Canyers.
    Es necessitarà suport des de la superfície si encara hi és.
    Espero poder assistir 🙂

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).