Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Mireia Mateo reflexiona sobre la comunicació entre les alzines sureres dels boscos

Escrit per el 20 de Juny de 2023

  • També, podem veure Mireia Mateo a l’exposició Mar de fons. Artistes de l’Empordà (2) a la Fundació Vila Casas – Museu Can Mario.

Mireia Mateo reflexiona sobre la comunicació entre les alzines sureres als boscos. Ho fa en una instal·lació a la sureda del Museu del Suro que es podrà veure fins al 31 de març. Combina els arbres del pati interior del museu amb escultures, un text i un paisatge sonor.

A Pensament de bosc, escorça que batega, l’artista posa en relleu la comunicació que esdevé entre les plantes que, fins i tot, poden enviar-se senyals en cas de perill, tal com afirmen alguns estudis. En aquest cas, Mateo posa l’accent en els boscos d’alzina surera. Reflexiona sobre uns models de comunicació que s’allunyen del cervell únic, centralitzat i jeràrquic i que aposten per l’organització col·lectiva i en xarxa. La instal·lació no és una resposta sinó una invitació a la reflexió.

El projecte va començar l’any 2020 en una visita a la serra d’Espadà, a la província de Castelló. Va interessar-se amb les persones que estaven vinculades amb la feina de treure el suro. Arran de l’aproximació, l’any 2022 va presentar un paisatge sonor per explicar tot el que envolta el suro.

La mostra del Museu del Suro té una peça central que simbolitza un cervell. La va construir mitjançant una escorça d’una alzina que li van regalar.

Als laterals, hi ha instal·lat cervells que parteixen d’una escorça d’una alzina surera. Els va confeccionar mitjançant motlles de guix i estan fetes de fang que és resistent a l’aire lliure.

La música que acompanya a l’exposició combina els sons que va enregistrar relacionats amb el suro, juntament amb una música que representa les connexions entre els arbres.

Mireia Mateo és una artista que treballa diferents materials, entre ells, el paper o el fotogravat. Actualment, viu a l’Empordà i destaca que això li ha permès viure més a prop de la natura i reflexionar sobre què és. També, la podem veure a l’exposició Mar de fons. Artistes de l’Empordà (2) a la Fundació Vila Casas – Museu Can Mario.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).