Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Martí Gironell presenta ‘El fabricant de records’ a la Biblioteca

Escrit per el 3 de Febrer de 2023

  • Serà el divendres, 3 de febrer a les 7 de la tarda, amb la introducció d’Enric Bruguera i Guillem Terribas. 

El periodista i escriptor Martí Gironell presentarà El fabricant de records a la biblioteca de Palafrugell. La introducció de l’acte anirà a càrrec d’Enric Bruguera i Guillem Terribas. Serà el divendres, 3 de febrer a les 19 hores.

El protagonista del llibre és el fotògraf ambulant Valentí Fargnoli. A través de les imatges, construeix una memòria personal i col·lectiva de gran valor de la meitat del segle XX. Va fotografiar el país mentre el recorria amb la bicicleta. Fins i tot, va acabar retratant el casament d’Alfons XIII, però mai s’han trobat les fotografies.

Gironell va documentar-se i entrevistar persones que coneixien les fotografies de l’artista català. Fargnoli va néixer a la Rambla de Barcelona, però més tard els seus pares van assentar-se a Girona. Provenien d’un petit poble prop de Nàpols, a Itàlia.

Fargnoli portava sis plaques de vidre en els viatges que feia en bicicleta. Per tant, havia d’escollir molt què fotografiava. El material era car i sensible. A més, les fotografies no tenien cap retoc. Per tant, en aquella època tenien molt més valor.

La portada del llibre il·lustra la tasca que va fer Fargnoli al llarg de la seva vida, tot i que no és ell. Gironell vol reivindicar la feina dels fotògrafs. Explica que la va veure en un catàleg de la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí.

Gironell explica que li agrada narrar moments i personatges històrics. Ha escrit llibres històrics com El pont dels jueus o La força d’un destí. A partir d’aquí, crea un relat novel·lat i documentat per difondre’ls. Busca engrescar els lectors, nodrir la seva curiositat i oferir coneixements i reflexions.

Destaca que, des de fa anys, sent més còmode comunicar amb l’escriptura. Explica que la considera un mitjà més per expressar-se.

Martí Gironell i Gamero va néixer a Besalú l’any 1971. Va llicenciar-se en periodisme a la Universitat Pompeu Fabra i filologia anglesa a la Universitat de Barcelona. Va començar la carrera periodística a Ràdio Besalú i va continuar en altres emissores. També, va col·laborar al Diari de Girona, El Periódico de Catalunya i la revista Marie Claire. Va treballar a Televisió de Catalunya com a presentador de diversos programes. Actualment, col·labora a El Punt Avui, El Mundo, El Món i Sàpiens.

Amb El fabricant de records va rebre el premi Prudenci Bertrana 2022. Per assistir a la presentació de la biblioteca, cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon 972 30 48 09.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).