Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Mal Pelo: del segle XX al XXI sense perdre l’essència

Escrit per el 14 de Novembre de 2023

Pilar Fornés i Colomer

Mal Pelo és una companyia de dansa contemporània resident a Celrà, creada i dirigida per Maria Muñoz i Pep Ramis. L’any 1988 la ballarina i coreògrafa valenciana Maria Muñoz inicià la seva col·laboració amb l’autor català Pep Ramis, creant l’any següent la seva pròpia companyia de dansa. 

Amb trenta-cinc anys de trajectòria —reconeguda a Avinyó amb la presentació d’Inventions—, Pep Ramis i María Muñoz (Mal Pelo) proposen ara un duet íntim, un viatge sensitiu a través dels dubtes sobre com es construeix la vida. La veritat és que desprès de no veure a Malpelo des dels 90 estava expectant, el món ha canviat molt, i una de les millors companyies de dansa actual també.

Són creadors d’unes obres d’autoria compartida que utilitzen un llenguatge artístic propi fet de moviment i d’unes dramatúrgies amb text, bandes sonores originals i música en viu. El que ha canviat per mi es que en el seu darrer espectacle ho complementen amb escenografia, llum i vídeo. El món del XXI s’ha tornat més complexe, i potser en Pep i la Maria també. Massa estímuls per l’espectador?, suposo que és el que és demana en l’era digital i anant cap a la intel.ligència artificial.

Amb aquests elements nous mostren un protagonisme compartit dalt de l’escenari, molts anys després d’haver-ho fet per última vegada, i ens presenten una coreografiaDouble Infinite. The Bluebird Call, creada a partir de la fragilitat, la senzillesa i l’amor per l’escena. Segons la companyia l’obra tracta sobre “la necessitat d’imaginar i de perseguir realitats impossibles, de construir una ficció que reveli la importància d’inventar-se el futur i projectar-lo més enllà del que és previsible“. I és que aquesta fantasia constitueix un acte de rebel·lió contra una realitat que sembla immutable i “contra les estructures que ens edifiquen com a individus i com a societat“. El cos esdevé, així, una eina de qüestionament del món que ens envolta i adopta un paper transformador. Imatges de neu,essers salvatges que es van endolcin amb els minuts.

Mal Pelo és una de les companyies de dansa que més presència ha tingut en la història del Grec Festival de Barcelona, on presenten muntatges des de l’any 1997 (La calle del imaginero). Aquest gran espectacle contemporani és una coproducció del Grec 2023 Festival de Barcelona, Mal Pelo, Teatre Nacional de Catalunya, Théâtre de la Ville (París), Temporada Alta, Teatre Principal de Palma i El Canal, Centre d’arts escèniques Salt-Girona-Catalunya.

Reconec que em va costar entrar a l’obra, el Canal gairebé ple de públic expectant, però a mesura que passaven els minuts vaig començar a reconèixer en Pep Ramis i la Maria Muñoz que vaig trobar a mitjans dels 80 a Girona. Crec que ells s’han mantingut fidels als seu treball, malgrat que el món ha fet un canvi brutal des del 85. Però surto del Canal de Salt contenta, són ells, adaptats en aquest món nou. Susposo que no ens queda altra.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).