Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Laura Gallart, supervivent palafrugellenca a Ravensbrück

Escrit per el 1 de Març de 2023

  • Marta Gallart presentarà l’article publicat a la Revista d’Estudis del Baix Empordà a la Biblioteca de Palafrugell.

El dijous, 2 de març a les 18 hores es presentarà Laura Gallart (Kerwich) de Palafrugell a Ravensbrück, història d’una supervivent a la biblioteca de Palafrugell. La filòloga Marta Gallart Alsina presentarà l’article publicat al volum 41 de la Revista d’Estudis del Baix Empordà.

La filòloga Marta Gallart va posar-se en contacte amb l’Arxiu Municipal de Palafrugell per trobar possibles familiars de Laura Gallart. Explica que l’Ajuntament volia homenatjar els palafrugellencs deportats amb llambordes Stolpersteine, però necessitava més informació per demanar l’autorització dels familiars.

Laura Gallart va néixer a Palafrugell l’any 1896. Més tard, va conèixer un artista de circ de Marsella i van tenir una filla al Maresme mentre durava la Primera Guerra Mundial. L’any 1919 es va casar a Perpinyà. Marta Gallart considera que es van esperar a poder-ho fer sense l’autorització de la família.

L’any 1943 va ser detinguda per la Gestapo del Voló a Ortafà, acusada de resistent i fer de guia per ajudar a joves a travessar la frontera. Va estar durant un temps detinguda i més tard, l’octubre la van enviar en un camp de concentració a París. El 3 de febrer de 1944 va entrar a Ravensbrück i va formar part del comboi les 27.000 amb algunes de les altres supervivents, com Neus Català. Va sortir-ne el 2 d’abril de 1945 en un intercanvi de presoners entre França i Alemanya. Va morir l’any 1976.

Marta Gallart va començar la recerca l’any 2018 per reconstruir el relat d’una dona “senzilla, que sempre es va definir com a artista de circ, i que entra en contacte amb espies, agents dobles”. Per assistir a la taula rodona, cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon 972 30 48 09.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).