Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’àrea de Medi Ambient manté a ratlla la flora exòtica invasora

Escrit per el 18 d'Octubre de 2021

  • L’àrea de Medi Ambient de Palafrugell va finalitzar el passat setembre les actuacions de control de flora exòtica en diversos punts del municipi.

Les dificultat per eradicar la flora exòtica invasora fa que l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell hagi de fer actuacions per mantenir-la sota control. En aquest sentit, el passat mes de setembre van finalitzar aquestes actuacions que s’han fet en diferents punts del municipi. Així, principalment, els treballs s’han centrat a l’entorn del torrent de la Pedrosa, a la muntanya de Sant Sebastià, i a la riera d’en Mascort a Llafranc.

Rut Palomeque, cap de l’àrea de Medi Ambient recorda que durant l’any es fan diverses actuacions per mantenir a ratlla la flora exòtica invasora. En aquest sentit, l’últim projecte es va centrar en l’ailant (Ailanthus altissima). Unes actuacions que es van iniciar a finals de maig i no van acabar fins el passat setembre.

En concret, es va actuar a la muntanya del Far de Sant Sebastià i a tocar de la riera d’en Mascort. L’ailant és un arbre originari de Taiwan i del centre de la Xina que s’ha estès fins arribar a casa nostra per diversos factors. Palomeque apunta, però, el canvi climàtic i l’activitat humana com a principals aspectes.

El problema afegit que presenten els ailants, respecte altres invasores, és la gran capacitat de reproducció. Un fet que comporta que altres espècies autòctones no es puguin reproduir. És, per tant, un problema per a la biodiversitat local.

Control a través d’un tractament químic

D’altra banda, el tipus de procediment per controlar la flora exòtica invasora varia depenent de l’espècie. Aixi, en el cas de l’ailant, el millor és fer un tractament químic, ja que l’arbre té una capacitat de rebrot molt gran. Rut Palomeque detalla quin és el protocol, redactat per la Diputació de Girona, que s’aplica.

D’altra banda, però, en cas que s’hagin talat els ailants i els rebrots siguin massa petits per injectar-los l’herbícida el procediment és diferent. En aquest cas es pulveritza la planta, un mètode en el que s’ha de ser més curós.

El fet que les tasques de control s’hagin de fer de forma recurrent, provoca que s’hagin de prioritzar les actuacions. Així, hi ha zones o invasores que es donen per perdudes, com per exemple la Figuera de Moro (Opuntia ficus-indica). També hi ha criteris econòmics i en aquest sentit subvencions per controlar segons quines especies. En aquest sentit, aquests darrers treballs amb comptat el suport econòmic de la Diputació de Girona, que ha aportat un total de 7.575,71 € dels 8.417,46 € que ha costat l’actuació.

Les tasques de control de l’ailant, però no han acabat i des de l’àrea de Medi Ambient expliquen que ara volen abordar la zona que porta del Far de Sant Sebastià fins a Tamariu. Un espai, però, molt extens i que es plantegen exectuar en dues fases.

Per últim, recorden que a través del web municipal, a l’apartat de Medi Ambient, hi ha una sèrie de consells domèstics per evitar la propagació al medi natural d’espècies invasores.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).