Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’Ajuntament de Palafrugell aprova visibilitzar la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal

Escrit per el 29 de Setembre de 2021

  • El plenari d’aquest dimarts aprova una moció sobre el reconeixement públic del dol gestional, perinatal i neonatal

La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons les dades, l’any 2019 van morir a Catalunya 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24h i 96 entre el dia 1 i els 28 dies. Per això, des de l‘Ajuntament de Palafrugell han aprovat per plenari donar visibilitat a aquest tipus de pèrdues.

Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida.

L’equip de govern de l’ajuntament de Palafrugell va portar ahir al plenari una moció per a reconèixer aquest dol de manera pública. La regidora Olga Palahí va ser-ne la proposant.

Olga Palahí, Regidora delegada d’Hisenda

Els grups de l’oposició també van fer-se seva aquesta moció, que va acabar essent aprovada per unanimitat, i d’aquesta manera va passar a ser declarada com a moció institucional. Escoltem els portaveus dels tres partits.

Joan Farré, de Ciutadans
Alfons Rius, de Palafrugell en Comú
Laura Millán, del PSC

Diversos ajuntaments treballen per a dotar els municipis d’un espai de reconeixament a aquestes pèrdues. A Palafrugell, aquest espai de dol comú, aquest lloc de suport, serà segurament al cementiri municipal. No obstant això la regidora Olga Palahí va reiterar que és un tema a seguir properament. El proper dia 15 d’octubre és el Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal.

Un tema tabú a la nostra societat?

La mort d’una gestant o infant recent nascut segueix sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat. Aquest fet provoca que sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles a l’hora d’afrontar aquest dolor.

Ha estat gràcies al trencament del silenci de moltes mares, de moltes famílies i d’entitats, que aquest dol perinatal, o “dol no reconegut” poc a poc disposa de més visibilitat. També te més reconeixement social i mèdic davant les pèrdues d’un fill. Avui hi ha moltes professionals més preparades que acompanyen les famílies en tot moment. Així mateix, existeixen grups de suport per famílies que han passat pel mateix procés, i fins i tot el Departament de Salut va publicar una guia el 2016 sobre aquest tema. Actualment, són diverses les entitats que treballen des d’arreu del territori per visibilitzar aquest fet i acompanyar les famílies.


Opinions dels lectors
  1. Sandra Vicente garcia el 1 d'Octubre de 2021 a les 11:06

    Jo, vaig patir aquest dol, ara fa 16 anys, si està a la meva mà, m’agradaria aportar la meva ajuda a les famílies que ho puguin necessitar.
    Però no se com ho he de fer, a qui o a on m’he de dirigir.
    Si algú hem pot donar les referencies, estaria molt agraïda.

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).