Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La feina del Centre de Mediació i Convivència

Escrit per el 26 de Gener de 2022

  • El servei permet resoldre conflictes entre diverses parts mitjançant l’escolta i el diàleg.

L’Ajuntament de Palafrugell ofereix un servei de mediació per a solucionar conflictes. La voluntat és arribar a acords entre les parts afectades, sempre utilitzant el diàleg i la comunicació assistida per professionals del centre. Maria Méndez ens explica que es procura perquè cadascú treballi per solucionar els seus problemes.

Les persones interessades poden contactar-hi i mantenir una primera entrevista per rebre tota la informació i valorar la millor manera per a resoldre la situació. El servei sempre intervé de forma imparcial i garantint la confidencialitat. A més, l’assistència de les parts és voluntària.

Des del servei s’actua en molts àmbits que inclouen els familiars -tant de parella, com entre generacions-, les contractuals amb desavinences entre llogaters, propietaris o compravenda; o bé, comunitaris i veïnals, en casos de conflictes dins d’una comunitat.

Quan els problemes són contractuals, es disposa d’una persona jurista i mediadora que intenta solucionar els problemes d’impagament de lloguers, ocupacions o desnonaments. Mitjançant la mediació s’intenta treballar perquè les persones puguin seguir a l’habitatge.

A més, afegeix que el confinament ha permès que la gent es comuniqui més, però també una dificultat per gestionar les emocions. Per aquest motiu, des del centre s’ensenya a treballar més aquests conflictes.

En aquest sentit, el diàleg permet conèixer quin és el punt de vista de l’altra persona afectada en un mateix conflicte, per trobar el punt d’entesa. Méndez remarca que no només s’ha de parlar, sinó també, escoltar.

Un dels aspectes a destacar de la mediació és que, des de l’equip, no es dona cap punt de vista sobre qui té la raó i qui no. El paper és ser neutral i donar les tècniques perquè els afectats trobin la solució que els vagi millor.

Quan hi ha problemes amb l’administració, es treballa directament amb el defensor del poble.

Procurar per la convivència

En canvi, quan es parla de convivència es busca trobar les eines per tal que la societat cohabiti, tenint en compte les diferències de cada individu i cada col·lectiu. Méndez remarca que és un aspecte més preventiu, que cal mirar al carrer i treballar amb la gent, les diferents àrees de l’Ajuntament i les entitats del municipi.

Un dels exemples de conflicte a la societat és la diferència de cultures i maneres de viure. En aquest sentit, Méndez explica que de vegades el conflicte sorgeix perquè no hi ha la convivència amb les diferències i es percep com a negatiu allò desconegut. I, per tant, es genera un enemic.

Treball amb les escoles

A més, també es fa treballs amb les escoles, no només per solucionar possibles conflictes, sinó per donar les eines a la comunitat educativa perquè puguin treballar els problemes que sorgeixen durant el dia a dia.

Programa de mesures restauratives

Des del Centre de Mediació i Convivència també es disposa del programa de mesures restauratives destinat als joves. En cas que la policia trobi alguna persona jove consumint o amb tinença d’estupefaents, se li ofereix assistir a aquest programa per conèixer més la salut i ser més reflexius i comunicatius. A més, també es treballa amb les seves famílies.

Mediació o justícia?

Per altra banda, Maria Méndez és partidària de poder resoldre moltes situacions per mitjà de la mediació, en comptes de la justícia. Explica que la segona situació s’indica qui té la raó i qui no mitjançant les lleis, però potser no resol l’arrel del conflicte.

Per acabar, recordar que el servei està disponible al Centre de Mediació i Convivència al carrer Martí Jordi Frigola als locals 38 i 39, al Centre Comercial Les Palmeres. L’horari és de dilluns, dimecres, dijous i divendres de 9 a 13 hores i dimarts de 9 a 18 hores, excepte el mes d’agost. A més, es pot trucar al telèfon 972 30 07 08 o enviar un correu electrònic.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).Segueix llegint