La disminució d’urgències clau en l’adaptació per fer front a la COVID-19
Escrit per Ràdio Palafrugell el 30 d'Abril de 2020
- El director d’Urgències de l’Hospital de Palamós, Marc Pérez explica les dificultats del servei des de l’inici de la pandèmia.
El servei d’urgències de l’Hospital de Palamós ha vist com en les 7 setmanes des de l’inici del coronavirus han atès el 30% de visites de tot un any. No obstant això, la disminució d’altres urgències ha estat clau en l’adaptació dels professional per fer front a la COVID-19. En total, en aquests, pràcticament, 2 mesos hi hagut 2.326 visites.
El doctor Marc Pérez, director d’Urgències de l’Hospital de Palamós explica que la majoria de casos atesos han estat situacions d’alt risc i urgents. En aquest sentit, hi ha hagut una reducció dels casos no urgents. Un fet, que segons el doctor Pérez, els ha permès adaptar-se a la nova forma de treballar.
De fet, aquesta és una percepció que es té a tots els serveis d’urgències del país. Així, la gran majoria de consultes ateses han estat patologies relacionades amb la COVID-19.
D’altra banda, malgrat que urgències estan fent un 30% de l’activitat habitual dels darrers anys, està essent un servei més intens. En aquest sentit, han adaptat les habituals “presses a l’hora d’actuar” per invertir més temps en l’atenció per cada pacient.
Des del SSIBE detallen que durant aquest període hi ha hagut una mitjana de 54 visites, amb pics de fins a 91 visites. A més, una de cada quatre visites tenien relació amb COVID (585) i d’aquestes un 33% han hagut d’ingressar a l’Hospital de Palamós. El 80% d’aquests ingressos presentaven pneumònia, que és la principal complicació de la infecció per COVID.
Una nova forma de treballar que perdurarà
L’emergència sanitària derivada del coronavirus ha fet adaptar tots els serveis de l‘Hospital de Palamós. A urgències s’han creat dos circuits diferenciats pels usuaris sospitosos de tenir COVID i els que no. A més, entre d’altres aspectes s’ha potenciat l’ús dels equips de protecció individual (EPI) per part dels professionals. Una nova manera de treballar que persistirà en el temps com recorda el director d’Urgències.
En aquesta línia, continuarà sent necessari que tothom que vagi a urgències porti posada una mascareta quirúrgica. A més, segons el doctor Pérez també serà cabdal continuar amb els circuits de drenatge del servei per tal de no col·lapsar urgències. Així, cal agilitzar, sempre que sigui possible les altes a domicili o per a ser ingressats.
Des de l’inici de la pandèmia un dels focus que s’ha posat ha estat en la manca d’EPIS i material per treballar de forma segura. En aquest sentit, el doctor Marc Pérez reconeix que malgrat que no han quedat sense material, sí que han hagut de canviar els tipus de proteccions.
Davant de la incertesa del que pot passar en els propers mesos, des del SSIBE treballen setmana a setmana per fer front al coronavirus. El director del servei de l’Hospital de Palamós ha subratllat que la disminució d’urgències ha estat clau en l’adaptació per fer front a la nova forma de treballar davant la COVID-19.