La Cambra de la Propietat aplaudeix les mesures d’habitatge a Palafrugell i en demana més
Escrit per Ràdio Palafrugell el 20 de Desembre de 2024
- La Cambra de la Propietat Urbana de Girona celebra les iniciatives de l’Ajuntament de Palafrugell per ampliar l’oferta d’habitatge social, com la cessió de sis pisos per part de la SAREB i les ajudes a la rehabilitació
- El seu gerent, Miquel Costa, alerta sobre la manca d’habitatge a la comarca i demana més suport per fomentar la construcció i rehabilitació
El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, Miquel Costa, aplaudeix les iniciatives de l’Ajuntament de Palafrugell per afrontar la crisi d’habitatge al municipi. Entre elles, hi ha la cessió de sis pisos buits per part de la SAREB i les ajudes de fins a 8.000 euros per rehabilitar habitatges destinats a lloguer social. “Aquestes són les vies que ja hauríem d’estar aplicant des de fa anys. Ajudes per a la rehabilitació que animin els propietaris a posar els pisos al mercat són essencials”, ha afirmat Costa. Ho ha dit en una entrevista al Supermatí.
Segons Costa, aquestes accions són essencials per facilitar l’accés a l’habitatge a preus assequibles, especialment per a joves i famílies. “Necessitem molts pisos, i fa molts anys que no es fan polítiques per millorar l’oferta. La situació és escandalosa: cada vegada puja més la demanda i, alhora, l’oferta baixa de manera alarmant”, ha denunciat.
Costa també ha alertat de la gravetat de la situació actual, marcada per una oferta insuficient i un augment continuat dels preus. A la comarca, trobar un pis de lloguer és complicat, amb immobles petits que sovint superen els 700 euros al mes. A Palafrugell, els lloguers oscil·len entre els 850 i els 4.000 euros, segons consta als portals web de pisos. “Estem caminant cap a l’abisme. Trobar un pis de lloguer adequat és dificilíssim, i els que hi ha al mercat sovint estan fora d’abast pel preu, la ubicació o les condicions”, ha explicat.
El representant de la Cambra ha lamentat que les polítiques per incrementar l’oferta d’habitatge s’hagin impulsat tard. “Si el 2016 o el 2018 s’hagués començat a fomentar la construcció de pisos de lloguer, ara ja tindríem habitatges acabats i disponibles”, ha assegurat. Segons l’entitat, des del 2019, la disponibilitat de pisos de lloguer ha caigut un 30% a les comarques gironines, una dada que Costa qualifica de “caòtica”.
Per revertir aquesta situació, Costa proposa un pla combinat: fomentar la construcció d’habitatges, rehabilitar pisos antics i aplicar estímuls fiscals per incentivar els petits propietaris a posar els seus immobles al mercat. “A curt termini, s’haurien de rehabilitar pisos buits o antics perquè puguin posar-se al mercat immediatament. A llarg termini, calen polítiques que fomentin la construcció i donin seguretat als petits propietaris”, ha explicat.
L’informe recent de la Cambra de la Propietat Urbana reflecteix que els preus del lloguer han crescut un 10% a la zona costanera gironina respecte a l’any passat. Se situen en una mitjana de prop de 760 euros mensuals. Aquesta xifra supera la mitjana catalana, excloent Barcelona, i evidencia la necessitat de polítiques més decidides per facilitar l’accés a l’habitatge.