Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Biennal Xavier Miserachs recull el paper de la dona a la Guerra Civil, segons Antoni Campañà

Escrit per el 27 de Setembre de 2022

  • L’exposició del Teatre Municipal reflecteix el paper de la dona durant la Guerra Civil i una mica de la postguerra, en ambdós bàndols.

El Teatre Municipal de Palafrugell acull l’exposició fotogràfica ‘Icones, de què? Dona i Guerra Civil en la mirada d’Antoni Campañà’, emmarcada en la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. Campañà fou un fotoperiodista nascut a Arbúcies l’any 1906, però visqué bona part de la seva infantesa al barri barceloní de Sarrià. Va morir a Sant Cugat del Vallès l’any 1989.

Durant la seva trajectòria professional, va posar en pràctica diferents disciplines, entre elles la fotografia d’esports o la pictoralista. Aquesta darrera va ser un moviment basat en el retoc fotogràfic per simular pintures. S’aconseguien obres úniques, tal com explica Enric Bruguera de la Biennal.

També va rebre influències de les avantguardes europees. Malgrat això, l’exposició recull peces destacades de la seva etapa com a fotoperiodista durant la Guerra Civil. Aquestes fotografies van esdevenir uns documents únics i testimonials, que reflectien l’empatia cap a les víctimes i no tenien cap ideologia al darrere. Tot i això, Bruguera destaca que ambdós bàndols van usar els treballs de Campañà per finalitats partidistes.

Posteriorment, el fotògraf va decidir amagar la seva obra en una capsa vermella a l’habitatge de Sant Cugat. Aquesta va ser descoberta trenta anys després de la seva mort. Així, va poder evitar que les persones que hi apareixien patissin represàlies.

L’exposició del Teatre Municipal reflecteix el paper de la dona durant la Guerra Civil i una mica de la postguerra, en ambdós bàndols.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).