Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs anuncia les exposicions de la tretzena edició

Escrit per el 8 de Juliol de 2024

  • Les exposicions seran en diferents espais culturals de Palafrugell, entre el 4 d’agost i el 13 d’octubre.

Fotografia: Organització de la biennal Xavier Miserachs

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs ha anunciat totes les exposicions de la tretzena edició. Fa unes setmanes ja va avançar que inclouria les fotografies de la primera corresponsal de guerra, Lee Miller, a la Bòbila. O bé, el retrat de la comunitat gitana a Barcelona de Jacques Léonard a la Nollegiu. Les exposicions seran en diferents espais de Palafrugell del 4 d’agost i el 13 d’octubre. Entre les més destacades, hi haurà mostres fotogràfiques sobre el dia a dia de Palafrugell i la primera exposició de Colita a Catalunya, després de morir al mes de desembre.

Colita va participar en l’elaboració de l’exposició “Colita. Para un roto y para un descosido”. Per aquest motiu, s’han seleccionat les imatges més icòniques i d’altres inèdites i es podrà visitar al Museu del Suro.

Per altra banda, la biennal inclourà un reportatge del barri de La Chanca d’Almeria als anys seixanta. Es podrà visitar al Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas. És la visió de Carlos Pérez Siquier, un fotògraf capdavanter de la transformació fotogràfica espanyola als anys cinquanta.

O bé, les fotografies de Toni Catany arreu del Mediterrani. El recull inclou imatges de Mallorca, Itàlia, Grècia, Turquia, Egipte, Israel i el Magreb i es podrà veure a la Fundació Josep Pla. A part, inclourà els seus escrits.

La biennal també presentarà els àlbums fotogràfics de la família Roig, uns empresaris tèxtils de Terrassa als anys cinquanta i que estiuejaven a Llafranc. El fons és desconegut i permetrà mostrar les escenes d’estiu d’una família benestant en una època de postguerra, entre els anys 1942 i 1958. S’exposarà a la sala d’exposicions del Teatre Municipal.

La torre de guaita de Sant Sebastià acollirà, per primera vegada, una exposició. Inclourà el projecte de l’artista multidisciplinària Marta Vergonyós Cabratosa sobre la introspecció i la relació amb el paisatge a través de fotografies del mar. Va començar-lo fa quinze anys, a partir d’una càmera analògica de Francesc Català-Roca.

La biblioteca de Palafrugell acollirà un projecte nascut a l’Escola Universitària ERAM. Anna Lofi ha fotografiat i reivindicat l’art de la pedra seca amb la mostra “Paredadors i pedrers, en perill d’extinció. Menorca, paisatge de pedra seca, un patrimoni cultural immaterial de la humanitat amenaçat”.

Per apropar la biennal a la població, es farà un mural de 320 retrats de col·lectius i persones que viuen a Palafrugell. La mostra “Pala” serà al vestíbul del Teatre Municipal. Els ha retratat el fotògraf Lluís Català. I David Garcia ha fet una mostra, en blanc i negre, al carrer sobre el dia a dia dels negocis de Palafrugell. Serà al Mercat de la carn.

Per altra banda, organitzaran activitats complementàries com una xerrada del filòsof i professor Xavier Antich sobre la figura de Lee Miller. Sandra Balsells i Emilio Morenatti debatran sobre l’ètica i la pràctica del fotoperiodisme, i Enric Bruguera parlarà de l’àlbum fotogràfic de la família Roig. A més, es projectaran els documentals “El temps i les coses”, sobre Toni Catany, i “La mirada oculta”, sobre Cristina García Rodero, la primera espanyola a formar part de la prestigiosa agència Magnum Photos.

A part, es presentarà el llibre Lee Miller (Blume), d’Antony Penrose. I les fotògrafes Carmenchu Alemán i Sandra Balsells mostraran els seus treballs per a reflexionar sobre la pervivència de ritus, creences i festes religioses en les societats del segle XXI.

A més, tots els dissabtes d’agost faran visites guiades.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).