Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Barcelona Wine Week, Ruth Troyano i Eloi Madrià, guardonats als Premis Gla d’Or d’AECORK

Escrit per el 23 d'Octubre de 2023

La Barcelona WineWeek, la periodista Ruth Troyano i el pelador de suro Eloi Madrià han rebut aquest el premi Gla d’Or, el major reconeixement que entrega anualment l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) a personalitats, entitats o iniciatives que projecten el sector surer i els seus valors inherents tant a nivell nacional com internacional.

Els XXXI Premis Gla d’Or s’han entregat a l’Hotel Mas de Torrent en un esdeveniment de gala que ha reunit els principals exponents del sector surer, forestal o de l’empresa per reivindicar el suro català com a producte natural de proximitat i qualitat i les seves implicacions sostenibles, socials o econòmiques.

Segons Joan J. Puig, president d’AECORK, “tenim un producte de primer ordre que ens és propi i que cal posar en valor”. En parla a Ràdio Palafrugell.

I assegura que “els premiats amb el Gla d’Or són conscients de totes aquestes derivades i ens ajuden a divulgar les bondats del suro arreu”.

Els guardonats

  • Barcelona Wine Week. Punt de trobada estratègic del sector vitivinícola nacional de qualitat. La darrera edició va reunir més de 800 cellers. Es guardona la seva contribució a dinamitzar el sector vitivinícola i la seva marcada aposta per la sostenibilitat, amb una especial atenció al suro i al reciclatge de taps per assolir el llindar de residus zero.
  • Ruth Troyano. Sommelier i periodista especialitzada en el sector del vi. Col·labora amb mitjans de comunicació com Ràdio 4, Va de Vi, Cupatges, Gastrotalkers o el Diari de Tarragona. Ha rebut el Premi de Millor Prescriptora de Vi 2023 a la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia de Catalunya. Se la guardona amb el Gla d’Or pel seu talent literari, el seu compromís amb el sector vitivinícola i la seva sensibilitat envers el suro.
  • Eloi Madrià. Pelador de suro cassanenc i divulgador del sector surer. Rep el guardó per haver dedicat la seva vida professional a comunicar arreu l’art de la lleva del suro i la importància del sector surer, tasca que segueix exercint tot i la seva recent jubilació. És col·laborador de la Revista Gavarres, de la Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva o de les matinals sureres “De l’arbre al tap i del tap a la taula”.

Valor econòmic del sector surer català

Segons l’estudi “Valor socioeconòmic i valor ambiental de la indústria surera catalana” que ha redactat aquest octubre l’ESCI-UPF School of Internacional Business i el resultat del qual s’ha avançat en primícia a la cerimònia dels Gla d’Or, la quantificació econòmica total del sector surer català és d’uns 884 milions d’euros.

Aquest estudi, encarregat per la Fundació Institut Català del Suro, analitza i calcula en termes monetaris tot el valor generat pel sector surer català cap a la societat. D’una banda, s’ha estudiat el valor econòmic de l’activitat de les empreses sureres catalanes per mitjà de la metodologia oficial del Valor Social Integrat, que s’estima a partir de dades secundàries i d’informació recollida de les empreses catalanes, que ha donat com a resultat un valor socioeconòmic de 215 milions d’euros. De l’altra, s’ha analitzat el valor ambiental del sector surer d’origen forestal des d’una perspectiva dels serveis ecosistèmics que es generen a nivell local, regional i global. El resultats obtinguts xifren el valor ambiental en una quantitat de fins a 669 milions euros.

L’estudi posa de manifest el valor compartit del sector surer català, que va més enllà de la pròpia activitat de la indústria i que té la particularitat de ser gairebé quatre vegades més elevat que l’activitat de les empreses.

AECORK i els Premis Gla d’Or

L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya és una entitat que aglutina les principals empreses fabricants i/o comercialitzadores de productes de suro que exporten als principals mercats vitivinícoles mundials.

El premi Gla d’Or, una joia de solapa que simbolitza una gla, es va crear el 1990 per a reconèixer la tasca que institucions, organismes i personalitats realitzen en favor del suro i indissociablement del vi i del patrimoni gastronòmic en el nostre país. Al llarg dels anys, l’han rebut desenes de figures i institucions com: Álvaro Palacios, el Comitè de la Champagne, la Federación Española del Vino, els germans Roca o Nandu Jubany.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).