Josep Ferrés: “Cal convertir blocs abandonats en futurs habitatges assequibles”
Escrit per Ràdio Palafrugell el 25 de Febrer de 2025
- El portaveu de Palafrugell en Comú Podem defensa que l’Ajuntament ha d’actuar per garantir habitatge social i evitar que els pisos buits acabin en mans de grans propietaris
Palafrugell en Comú Podem reclama una acció decidida per part de l’Ajuntament per afrontar la manca d’habitatge assequible. Segons el portaveu del partit, Josep Ferrés, el municipi ha de fer ús de les eines urbanístiques disponibles per transformar els blocs abandonats en habitatges assequibles. “L’Ajuntament ha de modificar el seu planejament i convertir blocs abandonats en futurs habitatges assequibles”, ha assegurat en una entrevista a l’Esmorzar de Ràdio Palafrugell.
Ferrés ha subratllat que el municipi compta amb nombrosos edificis inacabats o abandonats arran de la crisi del totxo, i que la millor manera d’abordar la manca d’habitatge és recuperar aquestes estructures abans de plantejar la construcció de nous immobles. “No es tracta de construir més, es tracta d’acabar el que ja està construït”, ha insistit.
El portaveu també ha alertat sobre el risc que aquests edificis passin a mans privades quan es dissolgui la Sareb (el ‘banc dolent’). “Si no fem res, la Sareb desapareixerà i tot això passarà a mans privades i serà com si no hagués passat res”, ha denunciat. Per aquest motiu, defensa que l’Ajuntament hauria d’actuar amb mecanismes de zonificació i declaració d’ús dotacional per garantir que aquests habitatges es destinin a lloguer assequible.
Un model de gestió directa
Ferrés ha proposat que l’Ajuntament actuï com a propietari del sòl i gestioni directament el lloguer d’aquests habitatges, assegurant així preus assequibles. “L’Ajuntament ha de posar el sòl a lloguer assequible, però mai desprendre-se’n”, ha indicat.
A més, aposta per implicar empreses locals en la rehabilitació d’aquests blocs, evitant que grans constructores s’enduguin els beneficis sense deixar cap impacte positiu a la zona. “Si és l’Ajuntament qui aconsegueix els edificis per rehabilitar, podrà posar a concurs la seva reforma amb empreses locals i generar una economia circular de proximitat”, ha explicat.
Replantejar la mobilitat a Palafrugell
A banda de l’habitatge, Ferrés també ha insistit en la necessitat de fomentar la mobilitat sostenible al municipi. Ha defensat que tots els carrers de Palafrugell han de ser considerats carrils bici, permetent la circulació en doble sentit per afavorir l’ús de la bicicleta.
A més, ha posat sobre la taula la necessitat de revisar i consolidar els canvis urbanístics provisionals que s’han aplicat en alguns punts del municipi. Ha apuntat que elements com els pilons i altres mesures tàctiques poden ser útils, però que cal una planificació més estructurada per garantir una mobilitat eficient i segura a llarg termini.
Josep Ferrés també ha abordat la situació del xalet del Golfet, un cas que acumula dos anys de retard en l’execució d’una sentència que obliga a enderrocar els murs de l’edifici. El portaveu de Palafrugell en Comú Podem considera que la inacció de l’Ajuntament ha allargat innecessàriament el procés i dona la raó a les protestes de SOS Costa Brava.
Segons ha explicat, la sentència obliga no només a retirar els murs, sinó també a modificar el terreny per complir amb la normativa urbanística. “Si s’enderroquen els murs, primer s’han de buidar les terres que s’hi han posat darrere, i això vol dir intervenir directament dins del xalet”, ha detallat. Per Ferrés, l’actuació podria posar en qüestió la viabilitat de l’edifici tal com està actualment construït.