Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Indignació al Barceló i Matas per la pèrdua del gimnàs de l’escola

Escrit per a 28 de juny de 2022

  • Els mestres de l’escola Barceló i Matas s’han reunit per protestar i impedir durant unes hores les tasques per desmuntar el gimnàs del centre per convertir-lo en aules de l’Institut la Sureda
  • Els claustres de l’escola i de l’institut coincideixen que falten espais i en responsabilitzen al departament d’Educació
  • El primer tinent d’alcalde critica “les pressions” dels mestres, però es compromet a trobar una solució

Una quinzena de professors de l’escola Barceló i Matas de Palafrugell han participat aquest dilluns matí en una assemblea per protestar contra el desmuntatge de l’aula que fins ara era el gimnàs. A partir del setembre, es convertirà en classes per l’Institut la Sureda. Els dos centres comparteixen instal·lacions, i els respectius claustres coincideixen que hi ha un gran problema d’espais i que no donen l’abast per acollir tots els alumnes.

L’Institut la Sureda va néixer ara farà tres anys, però sense un edifici propi, sinó en aules del Barceló i Matas. Totes les parts coincideixen que es va fer sense prou planificació. El curs vinent ja hi estudiaran alumnes de primer, segon i tercer d’ESO. I no hi cabran. Per això, el departament d’Educació va decidir eliminar el gimnàs del Barceló i Matas i fer-hi allà noves aules per l’institut. Però el resultat és que l’escola es quedarà sense l’espai de psicomotricitat on han fet Educació Física durant tots aquests anys. I també sense una alternativa viable a ulls dels professors.

Aquest dilluns al matí, quan començaven les obres de desmuntatge del gimnàs, el claustre del Barceló i Matas s’hi ha plantat en assemblea i han impedit durant unes hores que continuessin les tasques. Hi ha anat el primer tinent d’alcalde, Josep Piferrer, que ha respost les crítiques dels mestres i ha posat sobre la taula les alternatives, que no els han satisfet.

L’opció inicial de l’ajuntament és construir una pista esportiva a les instal·lacions de l’escola. Una opció que els mestres no acaben de veure amb bons ulls perquè suposa retallar espai del pati. A més, la seva construcció s’ha endarrerit molt, i no està clar que les obres comencin al setembre. De manera que, durant bona part del curs vinent caldrà buscar una alternativa provisional.

Per una banda, l’ajuntament condicionarà una aula per fer-hi un espai de psicomotricitat, tot i que totes les parts admeten que és massa petita i no serà útil. I per altra, s’està buscant un espai extern per anar-hi a fer les activitats d’educació física. Però el professorat dubta que això sigui útil perquè hauran de destinar un mestre de reforç a acompanyar el grup en la sortida de l’escola. I, si el nou espai està lluny, perdran massa temps en el desplaçament.

En tot cas, Josep Piferrer s’ha compromès a oferir la solució definitiva a principis de juliol.

Crida a la concòrdia entre els claustres de l’escola i l’institut

La d’aquest dilluns matí ha estat una assemblea tensa. Per una banda, entre els professors i el primer tinent d’alcalde. El claustre li ha retret que no s’hagi trobat una solució bona en tres anys. I Piferrer ha respost que els processos a l’administració pública són lents i ha lamentat que no ha pogut complir el compromís que el nou pavelló estigués llest a l’inici del curs que ve.

Però per altra banda, alguns membres del professorat han criticat que el creixement de la Sureda impliqui que el Barceló i Matas perdi espais. Però han reconegut que els problemes dels dos centres són els mateixos i que no es resoldran amb un enfrontament entre claustres, sinó anant a l’una.

“Ens han tret el gimnàs, ens van prometre que tindríem pavelló i no hi és, i els nostres alumnes l’any que ve no tindran espai per fer Educació Física”, explica a Ràdio Palafrugell la Cristina, mestra del Barceló i Matas.

I un problema similar tenen a la Sureda: “Nosaltres no tenim biblioteca, no tenim espais pel professorat”, explica la professora Laura Fernández.

I conclou que la millor solució seria instal·lar barracons per ampliar l’institut, i no fer perdre instal·lacions a l’escola.

Josep Piferrer: “No ens semblen correctes aquestes mesures de pressió”

El primer tinent d’alcalde, Josep Piferrer, ha criticat en decaracions a Ràdio Palafrugell les protestes dels mestres. Ha assegurat que “no ens semblen correctes aquestes mesures de pressió que s’estan fent. Poden endarrerir l’acabament de les obres i que al setembre no puguin començar les classes de l’institut”. I afegeix que “no hi ha hagut cap mena de diàleg amb el claustre per avisar-nos que si no hi havia el pavelló fet, farien mesures de pressió”.

Assegura, però, que estan “oberts al diàleg. Ahir mateix ens hi vàrem reunir, aquesta setmana ens tornarem a trobar, i a principis de juliol presentarem una proposta”. Promet que buscaran “una solució perquè els alumnes tinguin un lloc cobert on fer educació física”.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *