Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


GUIA: Com fer propostes als pressupostos participatius 2025 de Palafrugell

Escrit per el 8 de Febrer de 2024

  • A l’Esmorzar de Ràdio Palafrugell ens ha acompanyat la regidora de Participació i Nova Governança, Marta Vim, per explicar, pas a pas, com es poden vehicular les propostes als pressupostos participatius

Fins al 15 de març està obert el període per fer propostes d’actuacions per incloure al pressupost municipal del 2025 de Palafrugell. Es tracta del procés de pressupostos participatius, que es recuperen enguany i que serviran perquè la ciutadania decideixi on es destinaran més de 300.000 euros.

Des de la setmana passada, tothom qui ho desitgi pot presentar les seves idees d’inversions, serveis, programes o activitats. Es pot fer per Internet o de manera presencial. A l’Esmorzar de Ràdio Palafrugell ens ha acompanyat la regidora de Participació i Nova Governança, Marta Vim, per explicar, pas a pas, com es poden vehicular les propostes ciutadanes.

Via 1: A Internet

Una de les vies és la telemàtica. A través de la plataforma Decidim, o fent clic al banner del portal web de l’Ajuntament, l’usuari es pot registrar amb el seu nom i DNI. No cal estar empadronat, en aquest moment.

Un cop s’ha iniciat sessió, cal seleccionar “Nova proposta”. I, en aquest punt, cal introduir un títol, una descripció i, si es vol, una imatge o documents adjunts. D’aquesta manera, la proposta queda entregada i publicada a la plataforma.

Aquest dijous al migdia ja hi havia tretze propostes, algunes de les quals inclouen la millora de l’accessibilitat al pavelló o la restauració i obertura del Mercantil. Totes són públiques.

La regidora Marta Vim explica que han intentat simplificar els passos respecte a processos participatius anteriors.

Via 2: De manera presencial

Durant tot el període, les propostes es poden presentar per escrit en butlletes que es troben a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i a la Biblioteca en els horaris que aquestes estan obertes.

A més, els diumenges 18 de febrer i 3 de març hi haurà un punt d’informació a plaça Nova per ajudar a presentar les proposicions.

Vim explica que l’objectiu és que la informació sobre aquest procés participatiu arribi a tota la població a través d’una campanya d’informació.

Via 3: A trobades veïnals

S’han programat catorze trobades amb associacions de veïns, consells de gestió de nuclis i entitats. En aquestes reunions, els participants podran fer propostes de projectes.

Com han de ser les propostes?

L’import que es destinarà a Pressupostos Participatius serà de 310.000 euros, a càrrec del pressupost de l’exercici econòmic 2025, distribuït en:

  • 250.000 euros a inversions
  • 60.000 euros a serveis, programes o activitats

Es poden proposar projectesinversions i accions que poden millorar el poble en qualsevol àmbit. Les propostes presentades han de ser clares i concretes i han de complir una sèrie de condicions:

  • Tractar sobre àmbits i temes de competència municipal.
  • Ser d’interès general, que doni resposta a una necessitat d’interès col·lectiu o comunitari. No poden respondre a interessos particulars.
  • No contradir els plans municipals aprovats.
  • No contradir el programa de govern.
  • Ser tècnicament viables.
  • Donar resposta a un problema o necessitat concreta.
  • Ser respectuoses amb el marc legal i jurídic existent.
  • Estar dins els límits econòmics fixats: no poden superar els 100.000 euros en el cas de propostes d’inversió i els 15.000 euros en el cas de propostes de serveis, programes o activitats.
  • No generar costos extres per a pressupostos successius (més enllà dels costos de manteniment d’espai i equipaments públics).

I en el cas de serveis i programes:

  • Tenir principi i final (any 2025)
  • No generar dependència
  • No contemplar subvencions a entitats
  • No finançar projectes municipals ja existents
  • No respondre a ideologies de caràcter racista, xenòfob, sexista, del terrorisme, o que atemptin contra els drets humans, o de la dignitat de les persones o els animals.

I, a partir d’aquí, què?

Quan s’acabi la fase de presentació de propostes, els tècnics municipals les analitzaran durant quatre mesos per avaluar si són viables. Es valorarà si es poden executar, si entren dins del pressupost i si l’actuació és competència de l’Ajuntament.

A partir del 16 de juliol es difondran les propostes i, si és necessiari, es faran trobades amb les persones que han participat a la primera fase per acotar el número d’actuacions a 25.

I passat l’estiu, el 15 de setembre, s’obrirà el període de votacions durant un mes, fins al 15 d’octubre.

Vim anima a participar a tot el procés i recorda que, en aquesta primera edició, l’objectiu és poder posar la primera llavor per futurs processos.

Vim assegura que l’Ajuntament té “un gran potencial en comunicació innovadora” i que és seu objectiu és “reformular l’espai que separa el consistori i el ciutadà”. Un exemple de la nova comunicació és la campanya conjunta de totes les àrees el Nadal de 2023, que qualifica “d’èxit”.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).