Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El psicòleg Aleix Arribas ens explica el projecte de Realitat Virtual com a teràpia del Centre Tramuntana

Escrit per el 14 de Novembre de 2020

L’aplicació de la Realitat Virtual permet aplicar intervencions terapèutiques eficaces a persones amb discapacitat intel·lectual, tot incidint en el seu benestar emocional i en la qualitat de vida de les persones usuàries del centre.

Fa un mes enrere us presentavem la col·laboració entre la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, amb el projecte de Realitat Virtual del Centre Tramuntana, que ha portat a l’adquisició d’un equip complet de realitat virtual, que permetrà millorar la qualitat de vida de les persones usuàries del centre.  

El Centre Ocupacional i Especial de Treball ha rebut una aportació de 2.100 € de la Fundació “la Caixa”, canalitzada a través de l’Acció Social de CaixaBank, per a poder fer les inversions necessàries per implantar la realitat virtual. Aleix Arribas, psicòleg del Centre Tramuntana, ens explica com es va gestar el projecte.

Treball amb Realitat Virtual

Una intervenció psicològica a través de Realitat Virtual permet, per una banda, treballar amb l’usuari en un entorn immersiu complet, atractiu i estimulant, i per altra banda utilitzar instruments de biofeedback capaços de registrar de forma objectiva els diferents estats d’ansietat que presenta l’usuari.

Paral·lelament, els diferents entorns que ofereix la Realitat Virtual permeten treballar amb total seguretat, de forma dinàmica i completament individualitzada objectius tant importants per a les persones amb discapacitat com: millorar la capacitat d’autonomia, controlar l’ansietat, potenciar les habilitats socials i relacionals, aprendre a relaxar-se i potenciar habilitats cognitives com l’atenció i la memòria.

Aquesta és una eina terapèutica ideal per a persones amb dificultats per a concentrar-se, relaxar-se o imaginar.

Aquesta aplicació permet repetir situacions i escenes i en conseqüència facilita un major entrenament i una major dessensibilització als estímuls adversius. El terapeuta pot detectar els estímuls més rellevants per l’usuari i potenciar el seu ús. El procés, a més, es desenvolupa en un entorn segur ja que el terapeuta controla en tot moment tot el que està passant i al mateix temps sense que l’usuari perdi el sentit de la presència. Com funciona i que és la realitat virtual és el que Arribas ens comenta a continuació, amb les aplicacions que es poden donar al món de les persones amb discapacitat intelectual.

Imatge d’arxiu de Ràdio Palafrugell

La signatura de la col·laboració s’ha dut a terme en una visita al centre, per part del Director de Banca d’Institucions de CaixaBank, Ferran Llach i el Director de l’Àrea de Negoci Empordà II, Rafael Merino, que han conegut de primera mà el projecte d’ocupació social del Baix Empordà.  Els ha rebut el Director Gerent del centre, Pere Cañigueral.

Per al director gerent del Centre Tramuntana, Pere Cañigueral, “aquesta donació és una molt bona notícia perquè és amb aquest tipus de finançaments que podem avançar en les teràpies que fem. Creiem en la Realitat Virtual com a tractament innovador i eficaç que permetrà millorar la qualitat de vida dels usuaris i usuàries del centre”.

Ferran Llach, Director de Banca d’Institucions de CaixaBank, ha destacat que aquesta col·laboració entronca amb l’objectiu de l’Acció Social de CaixaBank de millorar la integració de les persones amb dificultats cognitives o d’integració.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).