Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Finalitzada la 2a campanya d’intervenció arqueològica, Omnia mors aequat: història, població i territori a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà.

Escrit per el 7 de Desembre de 2020

  • Parlem amb Tona Majó, la directora de l’excavació, per conèixer la història que s’amaga darrere d’ambdues campanyes.
  • El jaciment es caracteritza per l’excel·lent conservació de les restes òssies humanes, orgàniques i d’elements metàl·lics.
  • Convé ressaltar la troballa d’una làpida monolítica de pedra granítica amb una inscripció funerària.

Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.

Avui Ràdio Palafrugell s’ha desplaçat fins a Romanyà, amb la intenció de parlar sobre les excavacions que s’estàn duent a terme a costat de l’esglèsia parroquial. Al llarg de la visita conversem amb la Tona Majó, la directora de les excavacions.

Omnia mors aequat: història, població i territori a la necròpolis de Sant Martí de Romanyà.

En primer lloc, durant el mes de novembre s’ha dut a terme la segona campanya d’intervenció arqueològica dins el marc del projecte quadriennal. Aquest projecte està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.

Seguidament, la directora de l’excavació ens fa conèixer quines han estat les raons del seguit de campanyes d’intervenció arqueològica. L’any 2016 es va descobrir una necròpolis que cronològicament té un ventall molt ampli, que va del segle IX al segle XIX, essent la fase més moderna (segles XVII-XIX) la que s’està excavant en aquestes campanyes inicials.

Un altre punt important és que els treballs arqueològics han estat realitzats per l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL. Ateses les mesures de seguretat implementades per la realitat de la pandèmia, aquest any la intervenció només ha pogut comptar amb 5 tècnics arqueòlegs. Descartant la participació d’estudiants en arqueologia. En el transcurs de la intervenció d’aquest any, els treballs s’han centrat en l’esplanada situada davant de l’església de Sant Martí, tot continuant les tasques iniciades durant la campanya de 2019. 

Equip: Tona Majó, Francesca Pullia, Dolors Codina, Marc Larumbe i Marta Furzi.

Continuant amb la conservació, el jaciment es caracteritza per l’excel·lent conservació de les restes òssies humanes i orgàniques, tant a nivell de teixits com a nivell dels elements de fusta dels taüts; és també molt destacable la bona conservació dels elements metàl·lics vinculats a la pròpia gestualitat funerària (rosaris, medalles, aplics, botons, sivelles….). Destaquen entre aquests darrers elements, la presència de nombroses sabates que es localitzen in situ, dins del taüt i encara amb el peu del difunt en el seu interior.

Qui era Mateu Vilallonga?

Convé ressaltar la interessantíssima troballa d’una làpida monolítica de pedra granítica amb una inscripció funerària, en perfecte estat de conservació. La làpida, de gairebé dos metres de llarg reposa sobre uns blocs de granit posats verticals. És tracta d’una llosa funerària amb epitafi que resa: “ …aquí reposa el cadàver de Mateu Vilallonga sepultat el 19 de novembre de 18… “

En l’actualitat, amb la incògnita de saber qui era aquest Mateu Vilallonga, es treballa ja de cara a la campanya vinent. Volen continuar documentant i estudiant el passat de la gent de les terres de Romanyà.

La Dolors Codina, al capdavant de Baula Recerca Arqueològica, ens parla dels projectes d’aquesta empresa.

Per últim, Majó i Codina fan referència a la bona col·laboració i cooperació de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, i de tots els veïns de Romanyà.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).