Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Estudien les praderies de posidònia de Palafrugell per millorar la conservació de la biodiversitat del seu fons marí

Escrit per el 12 de Gener de 2022

  • La investigació ha identificat 679 espècies de fauna i flora marina al litoral palafrugellenc, de les quals el 30% són mol·luscs i el 22% peixos.

Durant l’any 2021, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha encarregat un estudi cartogràfic de la distribució de les praderies de posidònia del litoral de Palafrugell.

L’objectiu de l’estudi, realitzat pels tècnics de l’empresa gironina Natura Montfred, ha estat actualitzar i ampliar el coneixement sobre la distribució i la superfície que ocupen aquests herbassars, com a pas necessari per potenciar la seva conservació i evitar-ne el deteriorament. Aquest es va executar en diferents submergides, per tenir dades sobre les diferents èpoques de l’any.

Ens n’ha posat en antecedents el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, Marc Heras. Ho ha fet al matinal de Ràdio Palafrugell.

49,31 ha de praderies de fanerògames marines

El municipi de Palafrugell presenta aproximadament 49,31 ha de praderies de fanerògames marines, entre les quals destaca la Posidonia oceanica. Al mateix temps, s’ha fet un inventari exhaustiu de la fauna i flora marina present. Ha de servir per recollir i ampliar el coneixement sobre el patrimoni natural marí del municipi i fer-ho valdre davant de la ciutadania.

Imatge de Natura Montfred

Gairebé 700 espècies de fauna i flora identificades

En total, s’han identificat 679 espècies de fauna i flora marina al litoral de Palafrugell, de les quals el 30% són mol·luscs i el 22% peixos. Destaquen els fons rocosos, on podem trobar quasi la meitat de les espècies del municipi, seguit dels fons sorrencs, les coves, les aigües obertes, el coral·ligen i les praderies de posidònia.

La realització d’aquest treball i el nivell de detall de la informació generada, permetrà disposar d’un millor coneixement per facilitar la presa de decisions i establir les mesures més adients per conservar la biodiversitat del patrimoni litoral marí del municipi.

Segons el regidor, ara que tenim el coneixement, cal fer-ne divulgació i explicar-ho a la ciutadania, i que tots puguem ajudar en petites accions per conservar el nostre litoral. Per exemple, una d’elles és informar de les zones on hi ha praderies de posidònia per tal de no malmetre-les amb les àncores de les embarcacions, especialment durant l’estiu.

El regidor explica que actualment hi ha molt de marge de millora, a partir de tenir més coneixements.

Per acabar, Marc Heras agraeix a l’empresa la tasca feta, especialment per haver detectat una àncora a la zona del Golfet i haver-la retirat.

Recupera la conversa íntegra amb el regidor Marc Heras, a continuació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).