Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


ESPECIAL 1-O: Josep Piferrer: “Ningú m’ha dit que, a causa del desencís polític, hagi deixat de ser independentista”

Escrit per el 1 d'Octubre de 2022

  • El llavors alcalde Josep Piferrer fa un balanç de com es va viure la jornada de fa cinc anys.

Avui se celebren cinc anys del referèndum de l’1 d’octubre per decidir si Catalunya havia de ser o no un estat independent. Després d’aquest temps, el llavors alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, recorda com va viure aquella jornada i els mesos previs.

Piferrer considera que durant aquell dia es va tenir l’esperança que es podria lluitar contra l’Estat espanyol, però que això no va ser així. Ni Europa hi va fer el cas necessari. El llavors batlle reconeix que això va suposar un cop emocional cap al sector independentista.

Afegeix que aquell dia va patir quan va veure les imatges de les càrregues policials a la televisió. També, quan va conèixer que les forces de seguretat de l’Estat espanyol es dirigien cap a la Bisbal d’Empordà. L’exalcalde comptava que arribarien a Palafrugell, però no va ser així. Ell va ser a l’escola Pi Verd.

D’aquella jornada, nombroses persones van ser investigades per la justícia. Entre elles, Josep Piferrer. Se li va obrir una causa per haver obert els col·legis electorals i va haver de declarar, però aquesta ja està tancada.

Cinc anys després, reconeix que hi ha un desencís general, però afirma que la gent a favor de la independència no ho ha deixat de ser. El que cal fer ara, segons Piferrer, és decidir quina ha de ser l’estratègia de futur, el que considera que és el causant de les desavinences entre les forces independentistes. L’actual tinent d’alcalde considera que cal emmirallar-se en models de referèndum com l’escocès o el quebequès.

Per acabar, també ha tingut unes paraules de record als polítics que foren empresonats posteriorment. Afegeix que li va doldre haver-los d’anar a visitar a la presó.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).