Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


En marxa la constitució de la federació SOS Costa Brava

Escrit per a 13 de Gener de 2021

  • El passat dissabte 9 de gener de 2021, la Plataforma SOS COSTA BRAVA va acordar constituir-se en Federació.
  • L’objectiu principal de la Federació és defensar el territori de la Costa Brava, inclòs el medi marí, la biodiversitat, el paisatge, i el patrimoni cultural.

SCB 9 de gener del 2021.

El darrer dissabte 9 de gener de 2021 tenia lloc una assemblea virtual de la Plataforma SOS Costa Brava. En la qual, s’acordava de manera unànime la seva transformació a Federació d’entitats sense ànim de lucre. Des de Ràdio Palafrugell, conversem amb Irene Gisbert de SOS Palafrugell i vicepresidenta de la federació SOS Costa Brava, per conèixer els detalls de la transició.

La transformació, ha estat possible mitjançant l’aprovació d’uns Estatuts, la creació del Consell Federal, l’elecció d’una Junta Executiva i la signatura d’una Acta Fundacional, així com el llançament d’una campanya de captació de persones Protectores de SOS Costa Brava.

Un cop assolit el Pla Director de la Costa Brava – el principal objectiu de la plataforma durant els primers dos anys i mig – les entitats membres veien la necessitat de continuar treballant. Sota l’objectiu en defensa de la Costa Brava a llarg termini: amb molts casos encara oberts i amb nous reptes globals a afrontar conjuntament.

A continuació, la Irene ens fa conèixer que és el Pla Director de la Costa Brava, defensant que el concepte de “procés” a la Costa està equivocat des de fa anys.

Amb la transició a Federació, SOS Costa Brava tindrà major capacitat d’actuació; per exemple, alhora de presentar recursos jurídics com a Federació i en la captació de recursos econòmics i simpatitzants.

En total les entitats membres de la nova Federació seran 24.

Per diverses raons no totes les 30 organitzacions membres de la fins ara Plataforma SOS Costa Brava podran incorporar-se formalment a la Federació. Algunes perquè ja no estan actives, s’han integrat en d’altres, o bé per decisió pròpia.

Tanmateix, per mantenir l’esperit de la plataforma, la nova SOS Costa Brava mantindrà amb veu i vot col·lectius que no s’han arribat a constituir en associació, però que tenen una identitat i una activitat local clarament definides, com és el cas de SOS Aiguafreda – Salvem la costa de Begur i Alerta Sant Feliu.

Per tal de dur a terme les decisions preses pel Consell i coordinar les diferents comissions de SCB, l’Assemblea Fundacional va elegir una Junta Executiva formada pels càrrecs electes que per llei ha de tenir qualsevol entitat sense ànim de lucre (Presidència, Tresoreria i Secretariat).

Sergi Nuss a la Presidència, Irene Gisbert com a Vice-Presidenta respectivament, Marta Ollich a la Tresoreria i Marc Blasco de Secretari.

L’Assemblea també va acordar un programa d’activitats orientatiu, un pressupost de despeses mínimes i un pla de finançament per l’any 2021. Pel que fa a les activitats, SCB focalitzarà la tasca reivindicativa i de defensa del territori. Actuant, però, com ens presenta Gispert, sempre amb l’essència d’unitat d’entre totes les entitats membres i la Federació.

Botiga on-line SOS Costa Brava

Pel que fa a pressupost, la Federació contempla unes despeses mínimes de 19.000€ en costos d’estructura, gestió, comunicació, etc.. En paral·lel, SCB posarà en marxa un Pla de Finançament que, entre altres activitats, inclou la posada en marxa d’una botiga online per a la comercialització de merchandising de SCB i de les entitats membres.

Protector/a de SOS Costa Brava

Un dels elements innovadors d’aquesta nova etapa és la creació de la figura del Protector/a de SOS Costa Brava. Per tal que persones a títol individual es puguin vincular al moviment de manera estable. Amb donatiu estable anual a l’entitat i dret a participar en totes les activitats, comissions i espais de reunió de la Federació.

Finalment, el naixement de la Federació i la creació dels Donants Protectors es fa de la mà d’un nou vídeo promocional de 10 minuts de durada. Aquest fa un repàs històric a la defensa de la Costa Brava des d’inicis del segle XX. Un espectacular minidocumental que compta amb la locució del reconegut actor Jordi Boixaderas. I que és fruit del treball d’un extens equip de creatius de SOS Costa Brava.

Per concloure, Gisbert ens presenta algunes de les problemàtiques per les quals lluita l’actual anomenada Federació SOS Costa Brava.

Més concretament, els problemes en els quals s’enfronta la Federació a Palafrugell i voltants, com Salvem el Golfet o Castell.

La idea de SOS Palafrugell és representar a tots els moviments que han estat per lluitar i defensar el nostre municipi.

Irene Gisbert, vice-presidenta de SOS Costa Brava.

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *