Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Els Consells Comarcals de l’Empordà programen 54 visites als espais medievals

Escrit per el 5 de Juliol de 2022

  • Són sis visites més que l’any passat, organitzades pels Consells Comarcals del Baix i l’Alt Empordà.

Els consells comarcals de l‘Alt i el Baix Empordà, amb el suport de l’associació Empordà Turisme i la Comissió Turística del Baix Empordà i la participació de diversos ajuntaments, han programat un total de 54 propostes de visites guiades. Es fan als espais medievals de les dues comarques i s’ofereixen al llarg dels mesos d’estiu i fins ben entrada la tardor, entre l’1 de juliol que es fa la primera vista amb el títol “Sant Martí d’Empúries” i el 27 de novembre que es fa la darrera activitat, la visita al Castell de St. Esteve de Mar de Palamós.

Així ens ho comentava a Ràdio Palafrugell en Marc Genés, cap d’àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Aquesta iniciativa es durà a terme per 8è any consecutiu i té com a objectiu fer valdre el ric patrimoni medieval de l’Empordà entre les persones que hi viuen i que el visiten.

L’any passat es varen organitzar 48 visites que varen interessar a 901 persones. Aquest programa es planteja com una proposta per ajudar a fer descobrir un territori privilegiat en termes patrimonials al púbic català.

En l’organització de les visites hi han participat 16 ajuntaments, el patronat de la Mare de Déu del Mont, museus i equipaments culturals i el departament de Cultura de la Generalitat a través de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

Per tal de fer difusió d’aquestes visites, es disposa d’un espai a la xarxa (https://www.socemporda.com/espais-medievals) on s’indica el dia de la visita guiada, la temàtica, els monuments que es visiten, l’hora, la durada i el preu (de gratuïtes i fins a cinc euros com a màxim), entre altres característiques.

Cada ajuntament es fa càrrec de la reserva i del guiatge de la visita, mentre que els consells comarcals han tingut cura de la coordinació de tota la iniciativa. També del disseny i la difusió de les diferents propostes, que realitzarà digitalment a tot el territori i entre associacions i col·lectius especialment sensibilitzats en aquest tipus d’activitats.

Descobrir el territori

Com és sabut, l’Empordà té un important llegat medieval amb edificis, pobles i espais molt interessants. Alguns compten amb la infraestructura necessària per a ser visitats, però d’altres, per diferents motius, són difícilment accessibles. Així, per tal de fer aflorar aquest patrimoni tan important, però sovint desconegut, es va pensar amb la possibilitat d’animar el territori mitjançant la invitació als ajuntaments de tot l’Empordà a participar amb una visita guiada, en un calendari conjunt, escollint un dia concret que els hi fos idoni però intentant no coincidir amb ningú.

Sovint s’ha animat els ajuntaments que fessin coincidir aquest acte amb la festa major, una fira o qualsevol altre acte que els pogués ajudar a tenir prou visitants per realitzar la descoberta. Les visites s’han proposat sempre guiades, donat que es tracta d’una oferta única i que permet conèixer elements que es faran molt més entenedors i interessants si estan acompanyats d’una explicació.

Els guies poden ser professionals o persones vinculades al municipi. Al costat d’aquests monuments poc coneguts, s’ha convidat als altres llocs que ja compten amb infraestructura regular a realitzar una visita especial pel calendari, o bé a incloure-hi una de les que programen habitualment. Una altra condició que es va pensar important era de no sobrepassar mai el preu de cinc euros, ja que el que es vol és que aquestes visites puguin arribar a tothom, i que els visitants repeteixen durant tota la temporada.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).