El restaurant Pa i Raïm, de Palafrugell, guanya el 1r premi a la Millor Iniciativa Remenja’mmm
Escrit per Ràdio Palafrugell el 1 de Desembre de 2020
- Una clara aposta pel producte de temporada i el màxim aprofitament dels aliments s’enduu la tercera edició del Premi a la Millor Iniciativa
- L’INS Baix Empordà, de Palafrugell, també rep una menció especial
Des de fa tres anys, lluitar contra el malbaratament alimentari té premi. La iniciativa Remenja’mmm, que va sorgir de la col·laboració entre el grup GSR, la Fundació Rezero i Banc de Recursos arriba enguany a la seva tercera edició amb una gran participació tot i la difícil situació que està vivint el sector de la restauració aquests darrers mesos.
El guanyador del primer premi ha sigut el restaurant Pa i Raïm, de Palafrugell. Un restaurant familiar de cuina catalana tradicional passada pel sedàs de la modernitat. Una clara aposta pel producte de temporada i el màxim aprofitament dels aliments li ha permès alçar-se amb el guardó. Escoltem a la Roseta Jorba, del restaurant, en el video de presentació del premi Remenja’mmm.
Al llarg dels anys han anat introduint bones pràctiques per tal de reduir el malbaratament alimentari, com noves receptes d’aprofitament, una major presència de productes locals i de proximitat i l’oferta de racions ajustades als comensals. A més, compten amb la implicació dels seus proveïdors i de la seva clientela amb qui tenen un tracte sincer i proper que els permet avançar junts vers la reducció del malbaratament.
En aquesta direcció també treballen els guanyadors del segon premi, el Cèntric Gastro del Prat de Llobregat. Un restaurant que incorpora la sostenibilitat des d’una visió integral en tota la cadena de producció del restaurant orientada a l’economia circular i de cicle curt, passant per la planificació de les compres, l’oferta gastronòmica i la gestió dels residus.
MENCIÓ ESPECIAL A L’INSS BAIX EMPORDÀ
L’objectiu de la iniciativa Remenja’mmm és intentar fer pedagogia d’aquestes bones pràctiques, intentant remarcar la importància d’una bona gestió de l’excedent alimentari. Per això, enguany, s’ha concedit una menció especial a l’INS Baix Empordà, de Palafrugell, per integrar la cultura de la sostenibilitat i de la reducció del malbaratament alimentari en el seu projecte educatiu a través dels cicles formatius i l’aula restaurant, on formen a futurs professionals de la restauració.
La deliberació dels guanyadors ha comptat amb la col·laboració de l’administració i entitats de referència com l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya, la Federació Intercomarcal d’Hosteleria i Turisme i l’Associació Restaurantes Sostenibles, així com personalitats del món culinari com Mingo Morilla i Ada Parellada o l’activista Manuel Bruscas. Per primera vegada, els guanyadors de l’edició anterior també han format part del jurat del Premi Remenja’mmm