Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Premi Empordà de Novel·la es va presentar a la Llibreria Ona de Barcelona per donar a conèixer el premi més enllà del Baix Empordà

Escrit per el 6 de Novembre de 2022

El Premi Empordà de Novel·la va néixer fa tres anys de la mà del bisbalenc Jordi Imaz i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb la voluntat d’incentivar la participació tant de talents emergents com d’escriptors en actiu. Es volia cobrir aquest buit de concursos literaris a la comarca, ja que era necessari potenciar i facilitar l’aparició de nous escriptors amb obres inèdites i escrites en català. Aquest projecte ha comptat, fins a l’actualitat, amb la col·laboració de l’editorial Brau Edicions. 

L’any 2021, el Consell Comarcal del Baix Empordà va agafar el relleu a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà com a organitzador amb la voluntat d’implicar a tots els ajuntaments de la comarca per enaltir el premi, essent una raó de cohesió territorial i de pertinença a la nostra comarca.

El Premi Empordà de novel·la és l’únic que porta el nom d’una demarcació de Catalunya i és el més ben dotat econòmicament (7000€), l’obra guanyadora també contempla la seva edició. 

Destaca la consellera comarcal de cultura, Agnès Gasull que des de l’àrea de cultura es dedica un gran esforç a la preparació del premi, tot amb l’objectiu de posicionar la comarca tot afavorint l’aflorament del talent literari a autors i autores novells. La consellera ens parla de la presentació d’aquest passat dijous a Barcelona.

Agnès Gasull també destacava la propera convocatòria del premi, que arribarà ja a la seva 6a edició.

Implicació comarcal amb el premi

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha trobat la implicació de tots els ajuntaments de la comarca per treballar amb uns objectius comuns, establint complicitats, per tal que el Premi acabi essent un referent comarcal. Actualment, els 36 ajuntaments de la comarca col·laboren en la seva implementació, difusió i col·laboració. 

Durant aquestes edicions, els professionals que han format part del jurat han estat persones relacionades amb el món de l’escriptura i les lletres, persones que estan al cap davant de llibreries de la comarca i els guanyadors de les anteriors edicions del Premi. Tots han estat coordinats pel comissari del Premi, Sr. Jordi Imaz.  A la presentació hi han anat 4 dels 5 guanyadors/es del premi Empordà.

Les obres guanyadores

En aquestes cinc edicions, les novel·les guanyadores han estat les següents:

–        Primera edició –  (2017) – Sang blava de Josep Pastells.

El protagonista Miklós Kossuth, un periodista homosexual hongarès que està convençut que és fill del rei d’Espanya i lluita perquè li sigui reconeguda la seva identitat.

–        Segona edició –  (2018) – El que portem a dins de Blai Manté

La novel·la gira al voltant de sentiments universals, tractats a través de la ficció i l’humor.

–        Tercera edició –  (2019) – La mort del Rei Gaspar de Josep M. Hernández

El protagonista, cantautor català de moda gràcies a l´èxit de l´estiu de 1999, mor sobtadament durant la cavalcada de Barcelona, mentre feia de rei ros. Tot sembla indicar que el decés s´ha produït per causes naturals, però algunes persones del seu entorn troben tot plegat desconcertant i inexplicable. El detectiu privat Simón Prisco serà l´encarregat d´investigar el cas, per on desfilen tot de personatges vinculats al negoci de l´espectacle i que, aparentment, es diria que du a un carreró sense sortida. 

–        Quarta edició –    (2020) – El perfum del presseguer de Brauli Gascón

Una història farcida d’acció, sentiments i menjars que el protagonista descriu durant el seu exili per diferents països del món i la seva relació amb personatges com Pancho Villa, Emiliano Zapata, Mata Hari, Rubén Dario o el mateix rei de l’imperi britànic.

–        Cinquena edició – (2021) – Tot passa dues vegades de Pilar Francès

La història passa a l’Empordà, a la platja de La Fosca, a Calella de Palafrugell i a altres indrets empordanesos. És una novel·la que tracta d’allò que ens fa grans com a persones: l’art, les lletres, les converses, la cultura en general”.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).